Sobotka versus Hašek: Šéf ČSSD srovnal hru!

Pustiměř - Jihomoravské primárky ČSSD v sobotu v Pustiměři na Vyškovsku vyhrál Bohuslav Sobotka. Delegáti krajské konference jej v souboji o předsednické křeslo strany podpořili 85 hlasy, jeho konkurent Michal Hašek získal podporu 74 straníků.

"Budu se snažit, aby po sjezdu byla sociální demokracie silnější strana než dosud," řekl Sobotka. Způsob hlasování i diskusi o novém směřování ČSSD označil za kultivované. "Nás neovládají žádní majitelé ani akcionáři, nemáme v pozadí žádné frakce ani lobbistické skupiny," řekl Sobotka. Dodal, že díky kultivované diskuzi vychází sociální demokracie z férového souboje o předsednické křeslo silnější.

Sobotka zároveň deklaroval - ať už dopadne březnová volba předsedy partaje jakkoliv - budoucí těsnou spolupráci s Haškem. "Nikdy v historii se v naší straně neodehrála tak poctivá a férová debata o směřování strany jako nyní," dodal.

Hašek v reakci na volební výsledek řekl, že pro něj těsná ztráta deseti hlasů na Sobotku znamená před březnovým sjezdem námět k zamyšlení. "Vnímám výsledek volby jako vzkaz členské základny sociální demokracie k budoucímu směřování strany," řekl. Dodal, že do sjezdu jej čeká ještě hodně práce s vysvětlováním své vize. "Ať už zvolí v březnu ČSSD do svého čela kohokoliv, strana je současnou programovou diskusí posílena. Tak či tak je potřebné, aby byla sociální demokracie po volbách jednotná," řekl Mediafaxu Hašek s tím, že i on v případě vítězství počítá s těsnou spoluprací s Bohuslavem Sobotkou.

I když vítězství na "domácí půdě" je pro Sobotku mimořádně důležité především jako signál dovnitř strany, vítěz nemá ještě předsednické křeslo jisté. Rozhodující klání se totiž uskuteční 18. března při celostátním volebním sjezdu ČSSD v Brně. Za kraje tam bude volit nového předsedu 413 delegátů. Kromě nich bude hlasovat o novém šéfovi strany Ústřední výkonný výbor (ÚVV), který tvoří 172 delegátů. Dohromady tedy v tajné volbě o budoucím předsedovi rozhodnou hlasy 585 delegátů.

Kvůli nastavenému klíči delegáti ÚVV poměr sil mezi kraji ale příliš neovlivní. Svého zástupce tam má každý okres, účastní se ho předsedové krajů a předsednictvo. To je tvořeno vedením strany, zástupci krajů, šéfy sněmovních klubů a významnými stranickými osobnostmi. Za Jihomoravský kraj bude v Brně předsedu volit 43 delegátů, což odpovídá zhruba 10,5 procenta ze všech hlasů.

Jihomoravští sociální demokraté v Pustiměři nominovali na post prvního místopředsedy Zdeňka Škromacha. Jeho volbu potvrdilo 122 delegátů, jen dva byli proti a 19 se zdrželo hlasování. Škromach agentuře Mediafax řekl, že pokud březnový sjezd vynese na post předsedy a jeho statutárního zástupce Sobotku s Haškem, on sám se kandidatury na prvního místopředsedu vzdá. "Moje kandidatura je jakousi pojistkou proti nominaci Davida Ratha, který se o post prvního místopředsedy chce ucházet," řekl Škromach.

Jihomoravská ČSSD nominovala i své kandidáty na řadové místopředsedy - ve vedení celostátní partaje by chtěla mít brněnského primátora Romana Onderku. Zároveň podporuje i zlínskou senátorku Alenu Gajdůškovou, místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka a kandidáta na senátorský post za Kladno Jiřího Dienstbiera.Dosavadní místopředseda Bohuslav Sobotka získal nominaci delegátů olomoucké krajské konference, když získal 72 hlasy a porazil tak protikandidáta Michala Haška.Sobotka tak v nominacích v jednotlivých krajích stáhl náskok Michala Haška na 7:5. Pozorovatelé považují za klíčové "domácí" klání obou kandidátů v sobotu v Jihomoravském kraji - pokud uspěje Hašek, jeho cesta do křesla uvolněného po loňských parlamentních volbách Jiřím Paroubkem bude více než pravděpodobná.

Jako poslední se pak před březnovým brněnským sjezdem ČSSD vyjádří k osobě budoucího šéfa partaje v únoru ještě středočeská ČSSD.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy