Rozpočtový výbor posvětil vydání dluhopisů za více než 131 miliard korun

Praha - Rozpočtový výbor sněmovny odsouhlasil vydání dluhopisů za 131,6 miliardy korun. Poslanci návrh ministra financí, který slouží ke krytí schodku letošního rozpočtu, odsouhlasili na svém pátečním jednání.

Dluhopisy budou sloužit k úhradě schodku státního rozpočtu v letošním roce, ten se má vyšplhat na 135 miliard korun.

Veškeré dluhopisy vydané na základě tohoto zákonného zmocnění se musí splatit nejpozději 55 let od chvíle, co zákon vstoupí v platnost. Ředitel odboru Řízení státního dluhu a finančního majetku Petr Pavelek však na schůzi výboru řekl, že u maximální doby splatnosti nepředpokládá masové využití.

Toto časové rozmezí ministerstvu financí umožní vydávat dluhopisy v celé šíři dostupných splatností, tj. od jednoho roku do 55 let. Bude tak moci pružně reagovat na měnící se poptávku na finančních trzích.

Související

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí hlásí vyšší poptávku po dluhopisech, prodaly se za 12,2 mld. Kč

Ministerstvo financí dnes ve třech aukcích prodalo státní dluhopisy za 12,2 miliardy korun. Poptávka investorů výrazně překročila nabídku, byli připraveni nakoupit dluhopisy za 27 miliard korun. Průměrný roční výnos se u všech typů nabízených dluhopisů pohyboval kolem 4,5 procenta. Vyplývá to z údajů České národní banky, která aukce zajišťovala.

Více souvisejících

dluhopisy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 28 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 58 minutami

před 58 minutami

před 59 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy