5 let od Nagygate: Byl to prokurátorsko-policajtský puč. blamáž a trapas, zuří Topolánek. A přidal se i Langer

Praha - Přesně před pěti lety Útvar pro odhalování organizovaného zločinu provedl razii proti několika politikům, úředníkům a podnikatelům podezřelým z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby. Kauza známá jako Nagygate měla obrovský dopad a způsobila pád tehdejší vlády. Na toto výročí dnes vzpomínají i občanští demokraté, podle kterých šlo o puč.

Razie probíhala od časného rána na řadě míst po celé zemi a zapojily se do ní asi čtyři stovky policistů. Sám ředitel ÚOOZ Robert Šlachta přišel v průběhu dne do sídla Úřadu vlády České republiky v doprovodu dvou státních zástupců promluvit si s premiérem Petrem Nečasem.

Policie obvinila Janu Nagyovou (dnes Nečasovou), že stála v pozadí dohody mezi rebely ODS a vládní koalicí z podzimu 2012. Výměnou za to, že se vzdají poslaneckých funkcí byli, měli dostat nabídku členství v orgánech státem řízených společností. Nagyová také údajně zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování tří osob, včetně tehdejší premiérovy manželky Radky.

Kauza známá jako Nagygate vedla k pádu Nečasovy vlády, ustanovení nové úřednické vlády Jiřího Rusnoka, Nečasovu konci v politice i propadu občanských demokratů. Soudní tahanice se táhnou ještě pět let poté.

Ke kauze se dnes na sociálních sítích vrátili i někteří bývalí vysoce postavení občanští demokraté. „Prokurátorsko-policajtský puč, výsledek: pár nevratně zdevastovaných kariér a poškozených rodin, blamáž, trapas, stbák a komouši zpět u vlády. Za kolik to bylo, pane Ištváne?“ zajímá například expředsedu ODS Mirka Topolánka.

„Před pěti lety v noci z 12. na 13. 6. 2013 provedla organizovaná skupina prokurátorů a policistů v České republice státní převrat! Pachatelé dosud nebyli potrestáni...“ přidal se bývalý ministr vnitra ODS Ivan Langer.

Dnes ve 22 hodin je to přesně 5 let, kdy policejní složky vedené VSZ v Olomouci zatkly první osobu v kauze zvané Nagygate. Zítra obsadily Úřad vlády a rozvědku. Přepsaly politickou mapu v této zemi a zahájily vzestup @AndrejBabis, komunistů a populistů. pic.twitter.com/mHOaf4PN8z

— Petr Toman (@PetrToman62) 12. června 2018

Investigativní novinář a šéfredaktor reportážní publicistiky České televize Marek Wollner pak vidí paralelu mezi Nagygate a dnešním děním, „V době, kdy komunista Vojtěch Filip volá veřejně po umístění politiků (KSČM) do orgánů státních podniků a zní to jako jedna z podmínek pro podporu vládě, vleče se před soudem na Praze 1 trestní kauza trafik pro poslance ODS, která vedla k dramatickému pádu vlády. Pět let v životě jedné země může někdy vypadat jako hodně vzdálená historie,“ připomněl toto „výročí“ na sociálních sítích.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Petr Nečas Ivan Langer Mirek Topolánek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy