Česko posílá do Thajska dva hasiče. Vysondují, jak pomoci dětem v jeskyni

Praha/Bangkok - Česko posílá do Thajska dva hasiče, kteří na místě prověří, jak by mohla země pomoci při záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra, které voda uvěznila v jeskyni Tham Luang. Diskutuje se o možnostech počkat na opadnutí vody nebo vysvobodit hochy s pomocí potápěčů.

Podle mluvčí hasičů Nicole Zaoralové by dvojice mohla být v Thajsku v sobotu dopoledne místního času. "Na místě budou ve spolupráci s českou ambasádou a po dohodě s thajskými úřady prověřovat, jaký typ pomoci, včetně možného zapůjčení čerpadel, by ČR mohla poskytnout thajským záchranným složkám při vyprošťování 12 chlapců a jejich trenéra ze zatopené jeskyně tak, aby záchranná operace byla co nejúčinnější," uvedlo ministerstvo zahraničí. Připomnělo také, že Česko v minulých dnech nabídlo Thajsku i vyslání potápěčů.

Do Thajska míří Petr Vodička, který působil například v Íránu po zemětřesení v roce 2003 nebo v Nepálu po zemětřesení v roce 2015. Spolu s ním bude na místě David Kareš, který se podílel na odstranění spadlé trojské lávky v Praze a na zásahu po výbuších v muničních skladech ve Vrběticích.

O možnosti vyslat do Thajska hasiče a případně i velkokapacitní čerpadla mluvil už ve středu premiér Andrej Babiš (ANO). Dnes na facebooku napsal, že se s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), který je pověřen i řízením ministerstva zahraničí, dohodl na vyslání dvou hasičů, kteří by na místě prověřili, jak Česko může nejúčinněji pomoci a jak tuto pomoc do Thajska dopravit.

V Karlových Varech dnes Babiš uvedl, že hasiči mají v Thajsku zejména zjistit, jestli by Česko vůbec mohlo nějak pomoci. "Potřebujeme vědět, jakou techniku tam používají, jaký je tam terén. Některé naše nejvýkonnější pumpy váží 36 tun, takže jsme řešili i přepravu. Připravujeme se na různé alternativy," řekl Babiš.

Související

Záchranná akce thajských děti uvězněných v jeskyni (červenec 2018)

Voják, který zachránil chlapce v thajské jeskyni, zemřel

Příslušník thajské námořní pěchoty, který se v loňském roce podílel na dramatické záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra ze zaplavené jeskyně na severu země, zemřel na otravu krve způsobenou během akce. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na thajskou Královskou námořní pěchotu.

Více souvisejících

thajské děti uvězněné v jeskyni (červenec 2018) Česká republika Andrej Babiš Hasiči

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy