Romové v Bydžově: Desítky starostů budou řešit bezpečnost a pravomoci

Nový Bydžov - Bezpečnostní situace, sociální dávky a větší pravomoci obcí budou hlavním tématem pondělního setkání zhruba 50 starostů v Novém Bydžově na Královéhradecku. Starostové obcí, které trápí sociální vyloučené lokality, požadují větší pravomoci, řekl starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS) v neděli pro Českou televizi.

"My ze svých zdrojů nemůžeme navýšit počet městských strážníků a nejsme tak schopni bezpečnost zvládnout. Nemáme peníze na to, abychom stavěli armádu svých městských strážníků," zkonstatoval Louda.Starosta soudí, že se musí zlepšit lepší pohyblivost policistů po obci a také změna nastavení sociálních dávek. "My bychom potřebovali mít v ruce tu možnost dávku odejmout," doplnil Louda. Podle něj není možné, aby dávky obyvatel ze sociálně vyloučených lokalit končily ve výherních automatech. Zastupitelstvo obce navíc podle něj nemá na zbytečné vyhazování peněz.V případě fungování Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách je Louda skeptický. Podle něj nepřináší žádné řešení. "Agentura má svoje poslání odsaď podsaď. Prostředky, které na ni jdou, bychom potřebovali dostat do měst," prohlásil starosta. Peníze potřebuje město na nízkoprahová centra nebo další výchovu nepřizpůsobivých obyvatel.Ministr vnitra Radek John (VV) tvrdí, že tato města potřebují regulaci hazardu, ze které by peníze šly právě do pokladnic měst. "Tady obyvatele trpí a peníze mizí na Kajmanských ostrovech," prohlásil John.Kabinet Petra Nečase (ODS) v horizontu několika dnů jmenuje vládního zmocněnce pro lidská práva. Jméno ale John nechtěl prozradit, podle jeho slov to má být žena. Ve funkci působil Michael Kocáb, který rezignoval na svůj post v září loňského roku. Ve funkci vystřídal Džamilu Stehlíkovou.Město Nový Bydžov trápí již řadu měsíců party romských násilníků, kteří útočí na ostatní obyvatele. Problémy však začaly zhruba před dvěma lety. Starosta obvinil Romy ze zhoršující se situace a kvůli svým výrokům čelil kritice nevládních organizací.

Související

Policie ČR

Policisté před plánovaným mítinkem DSSS navštívili Nový Bydžov

Nový Bydžov - Policisté Královéhradeckého kraje v úterý navštívili Nový Bydžov, aby samosprávu a tamní obyvatele informovali o opatřeních, která chystají během víkendového mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Více souvisejících

Nový Bydžov ovm

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy