Malá perlí: Citace jsem neuvedla, nejde ale o plagiát. Jak z České sody, reagují politici

Praha - Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) odmítla obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Připustila sice, že v některých částech zapomněla uvést citaci, trvá však na tom, že jednala v dobré víře. Její slova nadzdvihla ze židle opozici.

Malá dnes řekla, že nikdy "cíleně nic neopsala tak, aby školu nějak obalamutila". Odkázala na to, že svou zpochybňovanou práci na Mendelově univerzitě v Brně průběžně konzultovala s vedoucím své práce Zdeňkem Havlíčkem, totéž se podle ní týká i práce na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. "Já jsem obě dvě práce obhájila a obě za A, to je poměrně zásadní věc," uvedla.

Ministryně se hájí tím, že tehdejší pravidla neporušila. Na úvod diplomové práce z Mendelovy univerzity na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků nicméně svým podpisem stvrzuje, že práci vypracovala na základě pramenů a literatury, které jsou citovány a uvedeny v přiloženém seznamu literatury. Diplomovou práci studentky Zity Pavlišové, se kterou se pasáže její práce shodují, ale v seznamu literatury neuvedla.

Malá se ohradila proti tomu, aby byla práce označena za plagiát. "To je u shody ze 40 až 50 procent," uvedla. Zdůraznila, že když první práci psala, bylo jí 24 let. "Asi jsem se v některých místech dopustila chyby, zapomněla citaci nebo něco podobného," připustila. Experti podle ní ale našli shody především v teoretické části, kde jde o rešerši literatury. "Důležitý je výzkum, který nezpochybnil nikdo. Cílem rešerše nebylo objevit něco nového," dodala.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš vystoupení Malé označil jako úsměvné divadlo. "Neumím si (ho) vysvětlit jinak než jako upocenou snahu zakrýt průšvihy vlády," uvedl. Zmínil další problémové ministry, průnik komunistů do státní správy výměnou za toleranci vlády či situaci kolem ministerstva zahraničí, které kvůli výhradám prezidenta Miloše Zemana vede spolu s resortem vnitra místo kandidáta sociální demokracie Miroslava Pocheho jeho stranický šéf Jan Hamáček.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil míní, že Malá promarnila možnost včas odejít. "Místo toho opět obhajovala neobhajitelné. Ostuda pokračuje," uvedl. Šéf poslanců Starostů a nezávislých Jan Farský v souvislosti s Malou hovořil o tom, že temné části historie mají jedno společné. "Nejhorší věci dělají vždy lidé, kteří byli instalováni na místa, na která nestačí. A ví to o sobě. Z vděku a touhy udržet si v normální době nedosažitelnou pozici, jsou pak schopni čehokoliv," uvedl.

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský pogratuloval ministryni k vystoupení, ve kterém se podle něj stala skvělou nástupkyní satirického pořadu České televize z 90. let Česká soda. 

Související

Taťána Malá (ANO)

Poslanci se mají zabývat kontakty šéfa civilní rozvědky 25. srpna

Sněmovní komise pro kontrolu civilní rozvědky, tedy Úřadu pro zahraniční styky a informace, se bude 25. srpna zabývat kauzou kontaktů šéfa této tajné služby Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Přizvala si k tomu jak ředitele ÚZSI Mlejnka, tak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). ČTK to dnes řekla předsedkyně této komise Taťána Malá (ANO).
Taťána Malá (ANO)

Někdejší ministryně Malá nebude kandidovat do vedení jihomoravského ANO

Končící předsedkyně jihomoravského ANO Taťána Malá nebude kandidovat do žádné funkce v předsednictvu krajské organizace. Napsala to dnes ČTK. Krajský sněm si dnes v Brně zvolí nové vedení, které bude mít za úkol znovu vytvořit zrušenou brněnskou organizaci ANO. Předsednictvo hnutí ji v půli června zrušilo kvůli sporům a možnému napojení některých lidí na pochybné kauzy.

Více souvisejících

Taťána Malá (ANO) plagiáty ministerstvo zahraničí Mendelova univerzita

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 37 minutami

před 47 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy