Stráský se stal novým šéfem Národního parku Šumava

Praha - Šumavský národní park povede Jan Stráský. V pondělí to potvrdil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

"Mluvil jsem se všemi kandidáty, které mi doporučila výběrová komise. Nakonec jsem se však rozhodl jmenovat ředitelem Jana Stráského," potvrdil v pondělí Chalupa. S kandidáty, které mu komise doporučila, by však i nadále rád spolupracoval."Požádal jsem pana Stráského, aby už nyní, v době dočasného řízení parku, přizval některé z kandidátů na ředitele a umožnil jim další profilaci," dodal ministr. Cílem další spolupráce s těmito odborníky je podle něj snaha vyprofilovat jasného kandidáta na ředitele parku pro další období. Doba, po kterou by Stráský měl park vést, se podle Chalupy pohybuje od jednoho roku do zhruba osmnácti měsíců. "Za tuto dobu by měly být vyřešeny ty základní problémy," myslí si ministr.Největším úkolem Stráského bude podle Chalupy zejména dialog se znepřátelenými stranami nebo obnovení důvěry v management parku. "Za sebe mohu říci, že jsou to úkoly, které znám. Znamená to pro mne, že přesednu ze židle předsedy rady parku do křesla jeho ředitele," řekl Stráský, který je od roku 2007 šéfem rady šumavského parku.

Sám Stráský na tiskové konferenci řekl, že tým lidí, se kterými hodlá spolupracovat, by chtěl v ideálním případě sestavit do jednoho měsíce. Zpočátku se chce věnovat zejména dvěma nejpalčivějším problémům - tedy přípravě nového návštěvního řádu a boji s kůrovcem, který šumavské lesy napadá. "Pan Stráský je nyní v roli krizového manažera, s jasně vymezeným mandátem, a to věcným i časovým," vysvětlil roli expremiéra Chalupa.

Výběr Stráského se nelíbí KSČM. "Ministr životního prostředí označuje misi Jana Stráského za misi krizového manažera s jasně vymezeným věcným i časovým mandátem. Nový ministr tak dal jasně najevo, že nesouhlasí se způsobem výběru ředitele Národního parku Šumava, který zahájil jeho předchůdce. Snad aby zcela nezpochybnil důvěryhodnost komise, která měla nového ředitele vybrat, rozhodl se ministr jmenovat ředitelem přímo jednoho z členů této komise," uvedla komunistická poslankyně Kateřina Konečná.

Nového ředitele hledá ministerstvo poté, co ředitel Národního parku a CHKO Šumava František Krejčí v listopadu rezignoval na svůj post. Ve funkci byl od března 2007, kdy ho jmenoval tehdejší ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Vedením správy parku byla zatím pověřena Zdeňka Šartnerová, dosavadní vedoucí ekonomické sekce a náměstkyně ředitele.Národní park a chráněná krajinná oblast Šumava je jeden z největších souvislých komplexů lesa ve střední Evropě. Na 920 kilometrech čtverečních leží dva národní parky. Na německé straně od roku 1970 Národní park Bavorský les, na české od roku 1991 největší český Národní park Šumava.

Související

Záď lodi Icon of the Seas naznačuje, jak děsivě monstrózní je tato největší loď světa.

Největší loď na světě už se plaví po moři. Ozvali se však ekologové

Nová největší výletní loď na světě Icon of the Seas je na své první okružní plavbě. Vyplula k ní z přístavu v Miami na americké Floridě. Loď je dlouhá 365 metrů, má 20 palub a vejde se na ni přes sedm tisíc pasažérů. Je nicméně trnem v oku ekologů, kteří se obývají ekologického dopadu jejího provozu. 

Více souvisejících

Ekologie Tomáš Chalupa

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

Rusko údajně odrazilo šest dalších ukrajinských pokusů o dobytí jeho území

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho jednotky odrazily šest pokusů Ukrajiny o průnik do Kurské oblasti na západě Ruska. Dále uvedlo, že získalo kontrolu nad vesnicí Makijivka v Luhanské oblasti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy