Zlodějina. 135 milionů pro ProMoPro skončilo na podivných účtech, potvrdil Kalousek

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se ve čtvrtek rozhodl zveřejnit veškeré informace, které má ke kauze společnosti ProMoPro ministerstvo k dispozici. Stále není jasné, za co vláda zaplatila 240 milionů korun, téměř 135 milionů se však podařilo zablokovat na rakouských účtech.

"Po včerejším prohlášení pana Veselého, majitele firmy ProMoPro, jsem se rozhodl, že je ve veřejném zájmu, aby byla veřejnost seznámena se všemi informacemi tohoto případu," uvedl ve čtvrtek Kalousek, který proto zbavil mlčenlivosti ředitele Finančního analytického útvaru ministerstva financí Milana Cícera.

Cícer na začátku tiskové konference seznámil novináře s náplní práce útvaru a uvedl, že v roce 2010 obdržel útvar 1887 oznámení o podezřelých obchodech, z nichž podal 296 trestních oznámení. Zajistit se podařilo 287 milionů korun.

"26. října loňského roku jsme obdrželi od banky oznámení o podezřelém obchodu na společnost ProMoPro," sdělil ředitel Cícer důvod, proč se útvar začal společností zabývat.

Cícer dále upozornil, že i nadále není jasné, za co Úřad vlády ČR zaplatil zhruba 240 milionů korun. Zatímco částka 134 732 552 korun byla převedena na rakouský účet firmy Deeside Service Solutions, 44 756 000 korun šlo na soukromé účty manželů Veselých a 61 100 000 korun bylo vykázáno jako zisk společnosti ProMoPro.

"To je asi tak vše. Zcela standardní řešení zcela nestandardní zlodějny. Těch zhruba 135 milionů korun je zmraženo a doufáme, že budou zajištěny ve prospěch České republiky, aby je občané dostali zpět," prohlásil Kalousek.

Finanční analytický útvar ministerstva financí podalo na ProMoPro trestní oznámení kvůli zakázce na dodávku audiovizuální techniky pro pořádání kongresů. Hodnota zakázky, která byla podle dostupných informací vypsána bez výběrového řízení, překračovala 700 milionů korun. Smlouvu s firmou ProMoPro měl na starosti úřad vlády a ministerstvo pro Evropské záležitosti, které tehdy vedl Alexandr Vondra (ODS), v současnosti ministr obrany.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 42 minutami

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy