ČSSD ustoupila Zemanovi? Pravice není z Petříčka nadšená, ostře se vyjádřil Schwarzenberg

Praha - Předseda ODS Petr Fiala je rád, že vláda "snad konečně" našla ministra zahraničí. Názory Tomáše Petříčka (ČSSD), který by se měl stát šéfem diplomacie, ale podle něj nejsou známy. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila ČSSD ve sporu o ministerstvo zahraničí podle očekávání ustoupila premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) označil nominaci Petříčka za ponížení české zahraniční politiky.

"Na jednu stranu jsem rád, že premiér Babiš a (předseda ČSSD) Jan Hamáček snad konečně nalezli nového ministra zahraničí. Na druhou stranu jsem trochu zneklidněn, že tuto funkci má v této rozbouřené době vykonávat člověk bez větších politických zkušeností, jehož názory navíc nejsou veřejnosti známy," napsal na twitteru Fiala.

"Žádné překvapení. Od počátku bylo zřejmé, že to bude ČSSD, kdo ve sporu o ministra zahraničí s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem ustoupí. Je to jeden z dalších políčků pro sociální demokracii, a zcela určitě ne poslední," uvedl na twitteru Pospíšil. Na tiskové konferenci doplnil, že Petříček nemá zkušenosti z exekutivy, a proto reálným ministrem zahraničí bude Babiš. ČSSD podle něj nevybrala osobnost, která by měla respekt v diplomatických kruzích.

"Případné jmenování bývalého asistenta pana Pocheho ministrem zahraniční je ostuda a znehodnocení tohoto klíčového ministerstva. Všude na světě jsou ministry zahraničních věcí buď důležití politici, nebo vynikající osobnosti. My tu uspokojujeme pouze ctižádost pražské sociální demokracie," reagoval na nominaci Petříčka Schwarzenberg. Petříček je stejně jako Poche členem pražské ČSSD.

Místopředseda STAN Vít Rakušan řekl, že s návrhem Petříčka nemá hnutí problém. Kritizoval skutečnost, že ministerstvo zahraničí dlouho nemělo plnohodnotného ministra, podle něj to Česku škodilo. "Zahraniční politika potřebuje hlavu," řekl. Podle lidovců změna nominace na ministra zahraničí nehraje roli. "Pro nás je nepřijatelná vláda, která se opírá o komunisty, taková vláda tady být nemá," řekl dnes předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Pro komunisty, kteří tolerují menšinový kabinet ANO a ČSSD, byla nominace Petříčka překvapením. "Pro mě osobně je nepopsanou kartou. Nevím, jaké jsou názory budoucího ministra zahraničí," řekl poslanec Leo Luzar (KSČM). Komunisté si podle něj počkají, jaké budou první Petříčkovy reálné kroky při řízení zahraniční politiky.

Podle lidovců změna nominace na ministra zahraničí nehraje roli. "Pro nás je nepřijatelná vláda, která se opírá o komunisty, taková vláda tady být nemá," řekl dnes předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Hnutí SPD vadí samotná skutečnost, že ministerstvo zahraničí vede ČSSD. "Nemají žádnou koncepci zahraniční politiky, protože dělají to, co jim řekne Evropská unie," řekl o sociální demokracii místopředseda SPD Radim Fiala.

ČSSD původně nominovala na ministra zahraničí svého europoslance Miroslava Pocheho. Zeman ale jeho nominaci odmítl, kriticky se k němu později vyjádřil i Babiš. Petříček, který v současnosti působí na ministerstvu zahraničí jako náměstek, byl dříve Pocheho asistentem v Evropském parlamentu.

"Je to vynikající volba. Pan Petříček je vzdělaný a manažersky zdatný člověk, je to velmi dobrá volba," uvedl dnes Poche. Dodal, že jde o Hamáčkův výběr, ale on o něm věděl.

Petříček vystudoval obor mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (Ph.D.), absolvoval i magisterské obory zaměřené na mezinárodní politiku a ekonomii na Warwické univerzitě v Británii a v Evropském centru pro mezinárodní a strategické výzkumy v Bruselu. Absolvoval studijní pobyt na Svobodné univerzitě v Bruselu a stáže na českém velvyslanectví v Belgii a u Evropského parlamentu.

Podle serveru euro.cz před volbami do Evropského parlamentu v roce 2014 daroval Petříček ČSSD "více peněz než sám jeho šéf a pozdější europoslanec Poche". Petříček dle euro.cz poskytl celkem 310.000, částku rozepsal na čtyři menší dary.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Petr Fiala (ODS) Jiří Pospíšil ČSSD ministerstvo zahraničí Vláda ČR Pavel Bělobrádek Miroslav Poche Karel Schwarzenberg Vít Rakušan (STAN) Leo Luzar (KSČM) Radim Fiala /SPD/

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy