Makedonský prezident přilétá do ČR. Zeman ho přijme s vojenskými poctami

Prezident Makedonie Ďorge Ivanov dnes přilétá na návštěvu České republiky. Ve čtvrtek a v pátek se setká s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a zástupci Parlamentu. S prezidentem by mohl mluvit o důsledcích makedonského referenda o změně názvu země, integraci do NATO a Evropské unie nebo o ekonomické spolupráci. ČTK to řekl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák.

Ivanov navštíví Prahu po dvou letech. Podle Jindráka to bude rozlučková návštěva, makedonskému prezidentovi příští rok končí jeho druhý mandát. Do Prahy přiletí dnes pozdě večer. Program návštěvy zahájí ve čtvrtek na Pražském hradě, kde ho s vojenskými poctami přijme na prvním hradním nádvoří Zeman. Následovat bude setkání prezidentských párů a jednání prezidentů mezi čtyřma očima.

Řešit podle Jindráka budou aktuální politickou situaci na Balkáně a v samotné Makedonii. Tématem by se také měl stát výsledek nedělního referenda o změně názvu země. Drtivá většina hlasujících se v něm vyjádřila pro změnu názvu makedonského státu na Republika Severní Makedonie, výsledek je ale kvůli nízké volební účasti neplatný. Přejmenování má za cíl ukončit spory z Řeckem, jehož součástí je severní provincie Makedonie. Atény kvůli tomu blokovaly vstup Makedonie do NATO i EU.

"Zajímal by nás názor prezidenta Ivanova na další vývoj po referendu, jak bude vypadat další postup v Parlamentu," poznamenal Jindrák. Ivanov vystupuje proti změnu názvu země. Česká diplomacie chce v záležitosti zůstat neutrální.

Mezi dalšími tématy by mohla být integrace Makedonie do evropských struktur a bilaterální otázky týkající se vzájemného obchodu a investic.

Českého a makedonského prezidenta v minulých letech spojilo téma migrace. Česká republika balkánské zemi pomáhala se zvládnutím migrační krize. Makedonii poslala humanitární i vojenskou pomoc, do zemi také opakovaně vysílá policisty.

Ve čtvrtek večer Ivanov povečeří s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). V pátek je v plánu jednání se šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem a premiérem Babišem.

Podle Jindráka se příjezd makedonského prezidenta součástí většího zájmu České republiky o země Balkánu. Na setkání měla navázat návštěva chorvatské prezidentky Kolindy Grabarové-Kitarovičové v Praze. Její cesta ale byla na žádost Chorvatska odložena na jaro, řekl Jindrák ČTK.

Makedonská republika byla vyhlášena v roce 1991, do té doby byla součástí Jugoslávie. Kvůli sporu s Řeckem oficiálně vystupuje pod názvem Bývalá jugoslávská republika Makedonie. Ivanov navštívil Česko čtyřikrát, v roce 2011 přicestoval na státní návštěvu a na konci roku na pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla, v roce 2014 na pracovní návštěvu a v roce 2016 na setkání se zeměmi V4. Zeman byl v Makedonii v červnu 2016.

Obchodní bilance České republiky a Makedonie dosáhla v roce 2017 podle údajů ministerstva zahraničí 386 milionů eur (téměř deset miliard korun podle aktuálního kurzu). Dovoz do ČR tvořil 282 milionů eur (asi 7,3 miliardy korun).

Související

Makedonie, ilustrační foto

Albánština se stala druhým úředním jazykem Makedonie, její prezident ostře proti

Albánština je ode dneška druhým úředním jazykem Makedonie, tvrdí místní vláda, podle níž to vyplývá z nového jazykového zákona. Parlament ho sice schválil už loni v březnu, v oficiálním věstníku ale vyšel až dnes. Navíc ho nepodepsal prezident, který patří k odpůrcům zákona a postup vlády označuje za protiústavní. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

Více souvisejících

Ďorge Ivanov makedonie Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy