Schillerová to už vážně přehnala? Chtěla Čechy nalákat na hru Účtenkovky, takové reakce ale asi nečekala

Ministryně financí Alena Schillerová na svém twitteru láká lidi, aby hráli Účtenkovku. Tvrdí jim, že mají velkou šanci vyhrát Jenže Češi se ji na sociálních doslova vysmáli. Řada z nich poukazuje, že její výpočty nedávají smysl a že kdyby se lidé místo registrování účtenek věnovali práci, vydělali by na tom mnohem více.

Ministryně financí láká na sociálních sítích Čechy, aby se zapojili do Účtenkovky. „Pravděpodobnost výhry v Účtenkovce: Soutěžící, který za měsíc zaregistruje průměrný počet účtenek, tedy 40, má pravděpodobnost výhry zhruba 1:15. Nezapomněli jste v obchodě milion?“

Na její slova obratem zareagoval falešný profil jejího stranického kolegy Jaroslava Faltýnka. „Aleno, my ztrácíme Prahu a ty hraješ účtenkovku. Jsi normální?“ podivuje se falešný Faltýnek.

Její slova nenadchla ani většinu diskutujících. Podle některých je Účtenkovka jen ztráta času. „Zájem o loterii klesá (fakt). Pravděpodobnost výhry 1M v srpnu (při 40 účtenkách): 1 : 3920010 (fakt). Jeden hráč zvládl zaregistrovat 5950 účtenek za měsíc (květen) - to už je horší jak závislost na automatech (při 1,5 minutě na účtenku to dělá 148 hodin - 18,5 pracovního dne),“ vypočítával jeden z diskutujících.

Myslíme si, že pravděpodobnost zajímavé výhry je zhruba stejná jako pravděpodobnost srážky s asteroidem. Nenechali jste na ministerstvu rozum?

— investportal (@investportalcz) 8. října 2018

„Asi takhle. 15 měsíců po 40 účtenkách je cca 20 hodin práce. S pravděpodobností 1999:2000 vyhraju stovku. Za 20 hodin práce můžu mít 2000 čistého, tj 200 sloupců ve Sportce, tj. cca 6 pátých = 600 Kč. Účtenkovka je jen zoufalej pokus zalíbit se pitomcům,“ přidal se další z Čechů. „A to jste hodně levnej. 20 hodin, to je 2.5 pracovního dne nebo týden půl-úvazku,“ přidal se další.

Další poukázali na to, že výpočty Schillerové nějak nedávají smysl. „Česko má asi 10 miliónů občanů, kromě dětí každý něco nakupuje, vyhrát podle Vás může každý patnáctý, takže máte připraveno asi 660.000 výher, počítám správně? A to platí kdo?“ zajímalo dalšího z uživatelů.

„Mohu se zeptat, jakým výpočtem jste k tomuto číslu došla? Jen tak pro info...“ požádal Schillerovou jeden z diskutujících. „Je právnička, ty matematiku nemají,“ vysmál se ministryni další z Čechů.

„Není to číslo trochu jiné? Při šanci 1:15 mi to vychází na 1 mil účtenek, ale udáváte jich tam 15× více. Šance na výhru tak je 1:600,“ vypočítával další. Podle stránek Účtenkovky proběhlo poslední (už jedenácté slosování) v sobotu 15 září. Zapojilo se do něj 357 tisíc aktivních soutěžících, kteří zaregistrovali celkem 15 680 396 účtenek. Pomocí generátoru náhodných čísel bylo vylosováno 21 025 jedinečných BKP kódů – tedy výherců. Drtivá většina z nich vyhrála 100 korun (20 tisíc výherců). Tisíc vylosovaných dostalo 1000 korun.

Dalším se nelíbí, že provoz Účtenkovky platí ministerstvo financí z kapes všech Čechů. „Z našich daní podporovat šmirovací aplikace Agrofertu? Ne dík.. naopak by to chtělo nezávislý audit (zahraniční), kdo má přístup k datům a zda to neslouží k získání výhod na trhu jistým podnikatelům,“ navrhuje jeden z Čechů.

Další poukazuje, že Účtenkovka je hazard jako každý jiný. „Kvůli vám si už ze zásady účtenky neberu, nechci riskovat, že propadnu hazardu. BTW je na účtenkách kromě FIKu také varování Ministerstva financí před nebezpečím vzniku závislosti, jak je tomu u propagace jiných hazardných her?“ zajímá Čechy.

Související

Placení, tržby, ilustrační foto

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii, kterou zavedlo jako jedno z opatření na potírání daňových úniků. Oznámil to dnes ejí provozovatel, národní loterijní firma Tipos. Ministr financí Eduard Heger uvedl, že stát má lepší nástroje na odhalování daňových úniků při evidenci tržeb. V Česku podobná loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) skončila loni.

Více souvisejících

Účtenkovka Účtenky Alena Schillerová Twitter

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 9 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy