Boj o Senát se vyhrocuje: Michálek navrhuje Hilšerovi, aby se vzdal kandidatury. Vytáhl na něj nepříjemné dokumenty

K výměně názorů došlo mezi dvěma senátními kandidáty za Prahu 2 Liborem Michálkem a Markem Hilšerem. Michálkovi se nelíbí vyjádření bývalého kandidáta na prezidenta Marka Hilšera ohledně jeho podpory Hilšerovi při sběru podpisů na kandidátní listinu v prezidentské volbě.

Současný senátor za Prahu 2 Libor Michálek se na svém facebookovém profilu ohradil proti vyjádření Marka Hilšera. Ten v pondělním vysílání Radiožurnálu zpochybnil aktivní roli Michálka při podpoře jeho prezidentské kampaně.

Hilšer v Radiožurnálu řekl: „Možná, že pan Michálek sháněl aktivně podpisy, ale já jsem tehdy vůbec netušil, že budu kandidovat do senátu. Nicméně musím říci, že to byli jiní senátoři, kteří mi opravdu velice pomohli v tom shánění těch podpisů v tom, že mě představili jiným senátorům, že mi umožnili s nimi hovořit.“

Dále dodává: „Takže spíš bych řekl, že mi pan Michálek dal ten jeden svůj podpis a já si toho vážím až do dneška. (…) Když jsem se rozhodl kandidovat do senátu za Prahu 2, s panem Michálkem jsem se setkal a oznámil jsem mu to. Takže se pan Michálek a Piráti k tomu mohli nějak postavit. Z lidského hlediska mi to není příjemné, ale jinou volbu v tomto ohledu jsem neviděl,“ řekl Hilšer.

Letošní prezidentské volbě předcházel sběr podpisů na kandidátní listinu. Každý, kdo se chtěl ucházet o prezidentské křeslo, musel odevzdat petici podepsanou alespoň 50 tisíci občany České republiky oprávněnými volit. Oficiálním kandidátem na prezidenta se ale mohli stát i ti, kteří sice nenasbírali mezi občany 50 tisíc podpisů, ale získali podporu alespoň 20 poslanců nebo nejméně 10 senátorů.

Když zhruba před rokem probíhal sběr podpisů na kandidátní listinu pro nastávající volby prezidenta republiky, začal Marek Hilšer shánět také podpisy senátorů, jelikož již nemohl stihnout nasbírat zbytek podpisů od občanů, který mu chyběl.

Právě k této době se ve svém vyjádření vrací senátor Libor Michálek. Ten zveřejnil emailovou komunikaci mezi ním a Markem Hilšerem právě z doby před odevzdáním kandidátní listiny s podpisy. Michálek se neztotožňuje s Hilšerovým tvrzením, že mu dal jeden svůj podpis a podporu aktivně vyjadřovali spíše jiní senátoři.

Ve zveřejněné komunikaci v prvním mailu Hilšer oslovuje Michálka s ověřením si možnosti jeho podpory pro nastávající prezidentské volby a s žádostí o osobní rozhovor.

Michálek odpovídá, že odlétá do zahraničí, nicméně píše, že odeslal mail (který je též přiložen) kolegům senátorů, kde žádá své kolegy o zvážení podpisu pro kandidáta Marka Hilšera, který si vede dobře v různých průzkumech. V mailu pro kolegy Michálek také píše, že prosí alespoň o předběžné vyjádření k této věci. Senátorům také nabízí možnost osobní schůzky z kandidáty.

V posledním zveřejněném mailu Marek Hilšer děkuje Michálkovi za projevenou iniciativu.

Michálek celý spor komentuje slovy: „Pokud by se mně dostalo takové pomoci resp. podpory, bylo by v rozporu s mým svědomím kandidovat proti osobě, která mě podporovala. Několikrát v životě jsem již obětoval svou pozici, aby se mohla prosadit spravedlnost. Nyní by takový krok měl zvážit pan Hilšer.“

Na následujícím odkazu najdete úplné znění zveřejněné emailové komunikace mezi Michálkem a Hilšerem. (emailová komunikace zde)

Komentář ke sporu přidal na profilu na sociální síti také Miroslav Topolánek. 

Marku, beru zpět všechny výhrady, které jsem proti Tobě měl a prosím Tě, nenechej se vyprovokovat a vyhraj. A doufám, že tím @MarekHilser nedávám polibek smrti.https://t.co/vNb6c1StOa prostřednictvím @Aktualnecz

— Mirek Topolánek (@MirekTopolanek) October 10, 2018

"Marku, beru zpět všechny výhrady, které jsem proti Tobě měl a prosím Tě, nenechej se vyprovokovat a vyhraj. A doufám, že tím Hilšerovi nedávám polibek," píše Topolánek.  

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Volby 2018 Marek Hilšer Libor Michálek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy