Krymská krize: Proč může Andreji Babišovi paradoxně pomoci?

Komentář Petra Šulky – Tak jako se vrací bumerang, se nám do české politiky vrací i kauza Čapí hnízdo. Tentokrát ji rozjitřil tajně rozhovor se synem premiéra pořízený novináři internetové televize Seznam.cz. Zatímco opozice bouří a chystá se svrhnout Babiše, Babiš tvrdí, že se nic neděje, vše už bylo známo a je to jen hyenismus novinářů obtěžující jeho nemocné děti.

Pojďme se podívat na celou situaci bez emocí. Ptejme se, co může následovat v dalších dnech. V první řadě je tu varianta, že se premiérovi podaří celou situaci ustát a jeho vláda se sociálními demokraty dotáhne svoji káru, pokud ji tedy nerozloží nějaká další krize, až do regulérních voleb 2021. Tato varianta nyní závisí především na rozhodnutí sociálních demokratů.

Pokud ve straně převáží skupina pragmatiků, která chce ze skomírající strany vymáčknout, co se dá, nepochybně si bude moci Babiš na nějakou dobu vydechnout.

Je zde také možnost, změny tváře v čele vlády. Je však předem jasné, že ať už by byl premiérem kdokoliv, rozhodoval by v pozadí vždy Babiš. Pro ČSSD, pokud se rozhodné pokračovat ve vládě s ANO, to však možná bude polibek smrti v příštích volbách.

Pokud by se však socialisté přeci jen rozhodli odejít, otvírá se nám zde okno pro změnu koaličního partnera. O tuto pozici se nyní více než hlasitě hlásí ústy svého předsedy Tomia Okamury hnutí SPD. Pro ANO by to bylo jistě lákavé ale poněkud kontroverzní řešení. Okamurovo hnutí lační po funkcích a nepochybně by bylo ještě věrnějším partnerem než socialisté. Na druhou stranu je nutno počítat s tím, že SPD je hnutí založené na nespokojených voličích.

Jakmile by se stalo vládní stranou, pláštík protestu by byl definitivně pryč. Politický pragmatik Okamura si toto nepochybně uvědomuje a v posledním roce vlády by mohl začít praktikovat starou lidoveckou strategii ve vládě ale proti ní. To je hra, kterou hráli lidovci už v 90. letech za předsedy Luxe a zdokonalili ji za Kalouska. Strana sedí na ministerstvech, hlasuje ve vládě a v parlamentu pro vládní návrhy, ale nedovoluje vládě pustit se do žádných „větších akcí“ a v médiích vládu silně kritizuje. Pro Okamuru to bude hra vabank. Pokud se mu ji nepodaří uhrát, skončí definitivně mimo parlament. Navíc vládě bude chybět stále jeden poslanec. Budou komunisté ochotni i takovouto vládu? To je ve hvězdách.

Pokud pomineme nějakou nepředvídatelnou variantu, jako zásah z Hradu nebo nějakou duhovou vládu složenou ze všech stran mimo ANO, jsou dalším pravděpodobným řešením předčasné volby. Ty by vedle naprostého porážky mohou Babišovi přinést i bezprecedentní vítězství. Porážka hrozí hnutí ANO i v případě zisku nejvíce hlasů a mandátů. Pokud by totiž vítězství hnutí nebylo dostatečně velké, strana by se mohla ocitnou v opozici, tak, jak se to stalo ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem v roce 2006. To by byla pro Babiše naprostá katastrofa a nepochybně by se jako osoba z politiky stáhl.  

Ovšem předčasné volby mohou pro Babiše skončit i naprostým vítězstvím a totální dominancí na naší politické scéně. Pokud by se mu celu kauzu Krym podařilo uhrát jako zneužití svých děti a obrátit výroky mnoha politiků z minulého dne proti nim mohl by získat dostatek hlasů na vládu, která by potřebovala podporu jen jednoho další politického celku. Jako příjemný bonus by bylo, pokud by se potvrdily dlouhodobé průzkumy a nejtvrdší kritici Babiše, tedy STAN, TOP 09 a lidovci by se ocitli mimo poslaneckou sněmovnu. Babiš by měl skutečně důvod k úsměvu.

I přesto, že je zatím jakékoliv vysvětlení či dokonce rozřešení kauz Krym a Čapí hnízdo v nedohlednu, lze předpokládat, že politici nebudou čekat na její vyšetření natož na rozhodnutí soudů. Pro opoziční politiky jsou obě kauzy účinným, i když již pro většinu lidí ohraným, klackem na ANO a Babiše samotného. U mnohých politiků účinně zakrývá vlastní politickou vyprázdněnost a vlastní máslo na hlavě.

Pro Babiše budou čím dál tím více obě kauzy zátěží, které mu budou bránit v jakékoliv jiné politické činnosti a bude je mít, lidově řečeno, neustále na talíři. Ať se mu to líbí nebo ne bude muset nakonec nějak tento gordický uzel rozetnou. Bude pro něj rozhodně jednodušší, pokud to udělá sám, než když to nechá na svých politických oponentech.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Andrej Babiš ml. krize top 09 Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy