Jednání nového zastupitelstva Prahy je bouřlivé. Opozice vznesla rázné požadavky

Opoziční ODS a ANO chtějí doplnit body do programu dnešního ustavujícího zastupitelstva hlavního města a budou žádat personální změny v koalici. Zástupci stran to uvedli před začátkem jednání. Na zastupitelstvu se bude volit primátor, jeho náměstci a radní. Na koalici se v Praze domluvili Piráti, Praha Sobě (PS) a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). V 65členném zastupitelstvu mají většinu 39 hlasů, přičemž každá strana má 13 mandátů. Kandidátem na primátora je lídr Pirátů Zdeněk Hřib.

Všichni nově zvolení zastupitelé po začátku dnešního jednání nejprve složili slib. Přítomných bylo všech 65 členů zastupitelstva. Poté začali jednat o programu, jehož hlavním bodem je volba vedení města.

S @arnikaorg jsme na ustavujicim #zastupitelstvo #praha #zhmp. Nálada je slavnostní a plna očekávání, uvidime, jak dlouho vydrží pic.twitter.com/lKx55yo5BF

— Václav Orcígr (@lllvasalll) 15. listopadu 2018

Patrik Nacher (ANO) před jednáním uvedl, že na post primátora ANO navrhne Jiřího Pospíšila (TOP 09/Spojené síly), protože je politicky zkušenější. "Myslíme si, že by lépe zvládl řízení tohoto města," uvedl. Dodal, že hnutí bude požadovat také to, aby se lídr Prahy Sobě Jan Čižinský stal náměstkem pro školství. Ani Pospíšil, ani Čižinský podle plánů koalice nezasednou v radě, budou jen předsedy zastupitelských klubů. Obě opoziční strany to kritizují a označují za vyhýbání zodpovědnosti.

Alexandra Udženija (ODS) před jednáním uvedla, že občanští demokraté vyzvou koalici, aby přehodnotila plánované rozdělení míst ve výborech. Zástupci koalice dříve uvedli, že chtějí mít devítičlenné výbory, kde by šest míst obsadili zástupci koalice a tři opozice. V minulosti to bylo pět ku čtyřem, což požaduje ODS i nyní. Nacher řekl, že ANO jako kompromis navrhne, aby výbory měly pět členů, tedy na každý subjekt jeden, což odpovídá volebnímu výsledku a navíc to podle něho ušetří městské pokldně peníze.

Obě opoziční strany rovněž budou chtít, aby koalice měla menší počet uvolněných zastupitelů, tedy těch, kteří za funkci pobírají plat. Nyní jich má být podle Udženiji 21, což je o tři více než v minulém období. Hřib dříve ČTK sdělil, že uvolněných zastupitelů bude 20.

Právě jsem složil slib pražského zastupitele. Věřím, že se nám v příštích čtyřech letech podaří vrátit Prahu mezi prosperující a rozvíjející se metropole. pic.twitter.com/cUeHaDZe94

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 15. listopadu 2018

Zdeněk Zajíček (ODS) řekl, že občanští demokraté na program jednání navrhnou úpravu jednacího řádu zastupitelstva. Chtějí, aby vznikla funkce zmocněnce hlavního města, který by trvale vyjednával s mandátem celého zastupitelstva s ostatními státními orgány i soukromými subjekty o palčivých problémech Prahy. ANO na program navrhne, aby se zastupitelstvo zavázalo, že v tomto volebním období nebude omezovat individuální automobilovou dopravu.

Volby v Praze vyhrála ODS, má 14 mandátů a měla by obsadit placené místo předsedy kontrolního výboru. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

Související

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha Patrik Nacher Aleksandra Udženija Zdeněk Hřib Jiří Pospíšil Česká pirátská strana ODS Hnutí ANO Jan Čížinský

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy