Náramky a domácí vězení? Tento trest bude v ČR častější, avizuje Kněžínek

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) předpokládá, že využití elektronických náramků bude v Česku růst, stejně jako počet ukládaných trestů domácího vězení. Uvedl to po dnešním jednání se svým slovenským protějškem Gáborem Gálem. Na Slovensku se prozatím využití elektronického monitoringu nepodařilo v širší míře prosadit, podle Gála za to však nemůže nastavení systému, ale neochota státních zástupců a soudců náramky využívat.

V ČR je nyní přes 80 odsouzených nebo obviněných s elektronickými náramky, které v ostrém provozu fungují od letošního září. "Ne všechno je výkon trestu, něco je nahrazení vazby. Je to číslo, které odpovídá našim představám, systém funguje dobře," popsal Kněžínek.

"V rámci svých setkání se soudci jsem od nich dostal informace, že čekali právě na zavedení náramků, a je tady podle mě předpoklad pro to, aby se počet využitých náramků a trestů domácího vězení zvyšoval," doplnil. Ukládání alternativních trestů podporuje i proto, že Česko má oproti jiným státům velmi vysoký počet vězňů.

Ministr spravedlnosti ČR Jan Kněžínek a jeho slovenský protějšek Gábor Gál jednají např. o veřejných rejstřících, bezpečnosti informačních systémů nebo o elektronickém monitoringu.???? pic.twitter.com/Spx3w5WDta

— MSp ČR (@SpravedlnostCZ) 29. listopadu 2018

"Na Slovensku není systém nastavený špatně, selhává lidský faktor - prokurátoři tyto alternativní tresty nenavrhují a soudci velmi zřídka ukládají domácí vězení," řekl na dotaz ČTK Gál. Doplnil, že Slovensko chystá změnu trestního zákona i trestního řádu tak, aby bylo možné náramky šíře využívat, a to i u vazebních stíhání.

Vedle elektronického monitoringu dnes ministři jednali také o problematice obchodních rejstříků nebo o probaci. "Dohodli jsme se s panem ministrem na tom, že budeme společně postupovat například při vzdělávání probačních a mediačních úředníků a při pomoci obětem trestných činů. Chceme na to využít i prostředky Evropské unie, vyzvala nás k tomu paní eurokomisařka Věra Jourová," sdělil Gál.

Ministři se shodli také na společném postupu ohledně on-line zápisů obchodních společností. Evropská komise je podle Gála prosazuje příliš rychle vzhledem k tomu, že některé členské státy na změnu ještě nejsou připravené.

Související

Miloš Zeman

Zemanova rakovina? Policie měla právo kauzu odložit, rozhodl NS. Ovčáček skřípe zuby

Policie mohla odložit trestní oznámení Pražského hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka, který předloni před volbami na facebooku napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu, což Hrad popřel. Nejvyšší soud nevyhověl stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO), podle něhož nebyly splněné podmínky pro odložení případu. Nejvyšší soud stížnost zamítl jako nepřípustnou, řekl dnes ČTK jeho mluvčí Petr Tomíček. Zeman vede s Bartíkem civilní spor také u Městského soudu v Brně, projednávání případu začne v září.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman a rakovina? NS rozhodl o stížnosti v kauze Bartíkova příspěvku

Nejvyšší soud (NS) už rozhodl o stížnosti pro porušení zákona, kterou podal někdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na Brňana Svatopluka Bartíka. Výsledek zatím není známý. Podnět k podání stížnosti dal prezident Miloš Zeman. Bartík napsal v roce 2017 na facebooku, že Zeman má rakovinu.

Více souvisejících

Jan Kněžínek Ministerstvo spravedlnosti elektronické náramky Věznice Praha

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Americký voják v rukou Moskvy. Rusové ho viní z krádeže, Bílý dům o případu ví

Rusové během minulého týdne zadrželi dalšího amerického občana, tentokrát jde dokonce o vojáka. Podle mluvčí americké armády Cynthie Smithové byl zadržen ve čtvrtek 2. května ve Vladivostoku, přičemž čelí obvinění z krádeže. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy