Nedělal divadlo, ale politiku. Bush měl zásadní význam pro Česko, zdůrazňují politici

Čeští politici označují bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího, který v pátek zemřel, za významného státníka, jenž se zasloužil o zhroucení komunistického východního bloku. Za jeho úřadování skončila studená válka, padla železná opona a země střední Evropy nastoupily cestu ke svobodě a demokracii, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Také podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je Bushovi Československo vděčné za jeho roli při pádu železné opony, vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček ho vnímá především jako velkého diplomata.

"Vážil jsem si osobně i toho, že do politiky vstoupil až poté, co sloužil své vlasti ve válce, a až poté, co vydělal peníze jako úspěšný a zkušený byznysmen," uvedl Babiš večer na twitteru.

Za úřadování George Bushe skončila studená válka, padla železná opona a země střední Evropy nastoupily cestu ke svobodě a demokracii. Je potřeba ocenit, že v listopadu 1990 přijel do Československa a pronesl zde památný projev.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) 1. prosince 2018

"G. W. Bush starší byl významným politikem a jeho život kopíruje turbulentní dějiny 20. století," sdělil ČTK Petříček. Připomněl Bushovo angažmá v armádě, mírová jednání se Sovětským svazem nebo jeho návštěvu ve znovu demokratickém východním bloku. "Československo mu je vděčné za jeho roli při pádu železné opony. Rád bych zároveň vyjádřil kondolence jeho rodině," dodal ministr.

„Jsem pyšný na to, že mohu třikrát zazvonit, jednou za vaši odvahu, jednou za vaši svobodu a jednou za vaše děti. Ať Bůh žehná Československu.“ —George Bush starší, Praha, 1990. #RIP

— Tomáš Petříček (@TPetricek) 1. prosince 2018

Předseda ODS Petr Fiala míní, že Bush prokázal svou statečnost za druhé světové války a prokazoval ji i po celou svou politickou kariéru. "Nebál se rozhodnutí, která nebyla vždy populární, přesto byla potřebná. Byl velkým politikem a státníkem. Čest jeho památce," napsal ČTK Fiala.

Podle Hamáčka Bush zásadně přispěl ke konci studené války. "I jeho diplomatickému umu vděčíme za konec nesmyslné rivality mezi západním a východním blokem. České republice v 90. letech pomohl otevřít dveře do NATO a EU," sdělil ČTK Hamáček. Prezidentský úřad podle něj Bush neobhájil mimo jiné kvůli zhoršujícím se ekonomickým a sociálním problémům v americké společnosti.

"Troufám si tvrdit, že jeho odkaz bude vnímán ještě výrazněji za hranicemi USA právě kvůli jeho diplomatickými úspěchům. Je škoda, že odešel tak výrazný státník a diplomat," dodal vicepremiér.

Za důstojného prezidenta Spojených států označil Bushe staršího Schwarzenberg. "Převzal úřad po velkém prezidentovi Ronaldu Reaganovi a popravdě řečeno, George Bush starší v klidu a diplomaticky dokončil práci svého předchůdce. Na konci jeho prezidentství už nebyl varšavský pakt ani Sovětský svaz," uvedl. Bush podle něj nedělal divadlo, ale opravdovou politiku.

Předseda STAN Petr Gazdík bude na Bushe staršího vzpomínat jako na amerického prezidenta, který hned v roce 1990 navštívil tehdejší Československo a stál bok po boku s prezidentem Václavem Havlem. "Mám ho tak spojeného s koncem nesvobody a s nadějí v život v demokratickém státě," uvedl.

Podle Zaorálka si zdrženlivosti a střízlivosti na Bushovi cenil i další bývalý americký prezident Barack Obama. "Vypadá to jako nějaká naprostá obyčejnost, ale v současném světě je to vzácné zboží a co bychom za ni dnes často dali," dodal Zaorálek.

Bývalý americký prezident George Bush starší zemřel ve věku 94 let. V úřadu byl v letech 1989 až 1993, kdy se v Evropě hroutily komunistické režimy.

Související

Boris Jelcin a George H. W. Bush v Bílém domě. Komentář

30 let od START II. Pokus o hlubší spolupráci USA a Ruska zkrachoval, Kreml dál rachotí jadernými zbraněmi

Mělo se jednat o další milník na cestě k bezpečnějšímu světu a ukázku spolupráce někdejších studenoválečných supervelmocí. Před 30 lety, 3. ledna 1993, podepsali prezidenti Spojených států George H. W. Bush a Ruska Boris Jelcin smlouvu START II, která dále výrazně omezovala strategické jaderné arzenály obou zemí. Následující vývoj však zamezil jejímu uvedení do praxe a učinil z ní jeden ze symbolů pozvolného krachu pokusů budovat korektní vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Více souvisejících

George H. W. Bush (sr.) Tomáš Petříček Lubomír Zaorálek Petr Gazdík Petr Fiala (ODS) Česká republika ministerstvo zahraničí Karel Schwarzenberg Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 49 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy