Piráti touží po vlastním think-tanku, ostatní strany berou na jejich činnost miliony

Po vzoru ostatních politických stran a hnutí přemýšlí Piráti o založení vlastního think-tanku. Někteří členové s podobnou iniciativou souhlasí, předseda strany Ivan Bartoš o ní zatím neví. Strana by v současnosti nedosáhla na příspěvek na činnost institutu, ten by přitom činil něco kolem 3 milionů korun ročně. Informuje o tom dnešní Právo.

„Jedná se o iniciativu několika jednotlivců, členů Pirátské strany, kteří o věci diskutují na pirátském fóru,“ odpověděla na dotaz serveru EuroZprávy.cz tisková mluvčí Pirátské strany Karolína Sadílková s tím, že jde o jedno z téměř 3800 aktuálních témat na fóru. „U Pirátů má každý právo navrhovat a diskutovat své podněty,“ dodává.

Pirátský institut chce založit bývalá místopředsedkyně strany Jana Michailidu. Mezi členy strany se nachází příznivci této iniciativy, kupříkladu poslanec a současný místopředseda Mikuláš Peksa. Kandidát na lídra Pirátů do květnových eurovoleb by však případné založení think-tanku nechal právě na chvíli, až budou známy výsledky voleb do Evropského parlamentu.

Naopak předseda Pirátské strany Ivan Bartoš zatím o ničem neví. Michailidu o svém záměru informovala na pirátské internetové diskusi, sama nakonec nevylučuje, že institut bude na Pirátech zcela nezávislý. Proti straně však rozhodně jít nechce.

„Tato iniciativa zatím nenašla odezvu ani u vedení strany ani u širší stranické základny, nepředpokládáme tedy ani, že by nyní byla tématem blížícího se Celostátního fóra strany,“ konstatuje tisková mluvčí Sadílková.

Vlastní politický institut má např. hnutí ANO, občanští demokraté, lidovci, TOP 09 i sociální demokracie. Letos jim stát na příspěvcích vyplatil zhruba 25 milionů korun. Piráti by na něj zatím nárok neměli. Příspěvek si můžou nárokovat strany, které uspěly alespoň ve dvou z předchozích tří volebních období. Piráti uspěli ve sněmovních volbách v roce 2016 poprvé.

Roční státní příspěvek činí 10 % z celkové výše příspěvku na činnost strany. Piráti by na institut dostávali něco přes 3 miliony korun, na činnost strany dostávají 33 milionů.

Politické instituty provádí výzkumnou, publikační, vzdělávací nebo kulturní činnost, která slouží k rozvoji demokracie, právního státu, ale také občanské společnosti. Měly by podporovat aktivní účast občanů na veřejném životě a starat se o zlepšení kvality politické kultury a veřejné diskuse.

Peníze ze státního příspěvku nesmějí být využity např. na volební kampaň, organizace musí mít založený transparentní účet. Pokud se však podíváte na web některých politických institutů, je jasné, že strany je používají minimálně k akcentaci svého programu.

„Pravý břeh je think-tank, jehož cílem je otevírat, promýšlet a zpracovávat témata moderní pravicové politiky a usilovat o její ideovou obnovu. Podporujeme politiku zdravého rozumu, již v posledních letech stále zřetelněji opouští nejen čeští, ale také evropští politici,“ píše se v popisu činnosti Institutu Petra Fialy (ODS).

Od léta uspořádal institut čtyři debaty, hned ve třech případech byli řečníky politici ODS. V září i říjnu šlo o předsedu Petra Fialu, po jeho boku se objevila i nová brněnská primátorka Markéta Vaňková. V listopadu pak společně s dramatikem Milanem Uhdem diskutovala dlouholetá poslankyně Miroslava Němcová.

Institut pro politiku a společnost, think-tank spojený s vládním hnutím ANO, zase v současnosti láká na lednovou debatu o snižování administrativní zátěže v rámci digitalizace státní správy. Zúčastní se jí ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (nestr. za ANO).

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana politické strany Ivan Bartoš (Piráti) Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 1 hodinou

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 2 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 2 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

Izraelská armáda potvrdila rozšíření pozemní operace do centra Rafahu

Izraelská armáda v pátek potvrdila rozšíření své pozemní operace i do centra palestinského města Rafah na jihu Pásma Gazy. Vojáci tam podle ní objevili raketomety a tunely militantního hnutí Hamás a zlikvidovali sklad zbraní, informovala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy