Žalobce v kauze Čapí hnízdo nepostupoval zcela efektivně, míní Bradáčová

Žalobce Jaroslav Šaroch z Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ), který dohlíží na kauzu Čapí hnízdo, nepostupoval při výkonu dozorových oprávnění a povinností k policejnímu orgánu dostatečně důrazně a zcela efektivně. Na webu to dnes uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Na závěrech se podle ní shodlo jak pražské vrchní státní zastupitelství (VSZ), tak i vedení MSZ. Bylo přijato opatření, aby byl žalobce aktivnější, a zajistil tak úplné a rychlé ukončení vyšetřování, doplnila Bradáčová.

Podle mluvčího MSZ Aleše Cimbaly byla Šarochovi uložena pravidelná povinnost podávat zprávy o stavu řízení. "V rámci vnitřního dohledu nebylo zjištěno, že by bylo vyšetřování stiženo vadami, které by jej do budoucna zatěžovaly, nebo průběh vyšetřování zpochybňovaly," podotkl Cimbala.

To, že si vrchní státní zástupkyně posvítí na postup při vyšetřování kauz Andreje Babiše, je dobrá zpráva pro ty z nás, které v posledních měsících opouštěla víra ve vymahatelnost práva v naší zemi.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 19. prosince 2018

V kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo čelí stíhání premiér Andrej Babiš (ANO) i někteří členové jeho rodiny. Interní kontrolu, kterou prováděl vedoucí státní zástupce MSZ, iniciovala Bradáčová v říjnu, ještě před vypuknutím aféry kolem údajného zavlečení Babišova syna Andreje na Krym. Bradáčová připomněla, že předmětem jakéhokoli dohledového přezkumu může být pouze postup státního zástupce nižšího státního zastupitelství, ne ale policie.

Vrchní státní zastupitelství se případem Čapí hnízdo zabývalo v rámci dohledu už loni. Tehdy měla Bradáčová výhrady k délce vyšetřování, za práci podřízeného se ale postavila.

Městské zastupitelství prodloužilo termín pro vyšetřování kauzy do konce letošního roku, v minulosti ale připustilo, že ani to nebude stačit. Podle Cimbaly policie dosud o prodloužení lhůty nepožádala. Právě kvůli prodloužení zahájil sám dozorující státní zástupce Šaroch prověrky práce policistů, kteří mají vyšetřování případu na starosti.

Související

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.

Čeští vyšetřovatelé evidují 2800 válečných incidentů, uvedla Bradáčová

Čeští vyšetřovatelé válečných zločinů na Ukrajině evidují z otevřených zdrojů zhruba 2800 incidentů a přes 40.000 poškozených či zničených objektů. Mají také informace o vysídlování dětí z Ukrajiny do Ruska. Serveru Seznam Zprávy to řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Doplnila, že česká policie obvinila za rok od zahájení ruské invaze 57 lidí z nenávistných trestných činů vůči Ukrajincům.
Lenka Bradáčová, státní zástupce

Elektronické důkazy jsou u války nový fenomén, uvedla Bradáčová

Zcela novým fenoménem v monitorování válečného konfliktu jsou elektronické důkazy z Ukrajiny, ať už ve formě SMS a MMS zpráv či audiohovorů a videohovorů. Novinářům to dnes řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Poznatků je podle ní velké množství a česká policie je nyní především musí analyzovat. Zdůraznila, že jde teprve o prvotní šetření.

Více souvisejících

Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) Čapí hnízdo Andrej Babiš Jaroslav Šaroch (žalobce) Praha

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 39 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy