Co se dělo na MPSV za Marksové? Exministryně se rázně ohradila vůči kritice

Ministerstvo práce postupovalo v minulých letech při pořizování informačních systémů podle své bývalé šéfky Michaely Marksové (ČSSD) "s péčí řádného hospodáře". Snažilo se zbavit závislosti na monopolním dodavateli. Zpoždění v zavádění nových technologií způsobily mimo jiné námitky neúspěšných uchazečů či nezkušenost při budování eGovernmentu. Marksová to uvedla v prohlášení, které zaslala ČTK. Reagovala tak na kritiku a zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Podle kontrolorů ministerstvo práce při budování informačních systémů pro výplatu dávek pochybilo a porušilo rozpočtovou kázeň za 737 milionů korun. NKÚ prověřoval využití 900 milionů ze 3,7 miliardy korun, které resort od roku 2013 do roku 2017 vydal na informační technologie. Problémy se týkaly vytváření systémů, veřejných zakázek, smluv či využívání externích firem, uvedl NKÚ. Podle něj se ministerstvo závislosti na dodavateli nezbavilo.

Marksová považuje rozhodnutí vyhlásit tendry a snažit se ze závislosti vymanit za správné. Na stav informačních technologií v resortu si stěžovala od svého nástupu do funkce začátkem roku 2014. Poukazovala mimo jiné na končící či chybějící smlouvy. Je přesvědčena o tom, že ona a její tým postupovali "s péčí řádného hospodáře".

Kontrola NKÚ se zaměřila na to, jakým způsobem předchozí vedení MPSV (2013–2017) realizovalo IT systémy. Po svém nástupu jsem provedla celkovou personální reorganizaci i revizi řízení. Agendové aplikace nasadíme nejpozději do konce roku 2020. @Hospodarky @novinkycz @iDNEScz

— Jana Maláčová (@JMalacova) 21. ledna 2019

"Ministerstvo pod mým vedením ušetřilo přes 600 milionů korun, neboť za roky 2010 až 2013 bylo vynaloženo víc finančních prostředků než za roky 2014 až 2017," tvrdí Marksová. Podle ní díky úspoře bylo možné investovat do nových projektů i přes to, že souběžně fungovaly také systémy od původního dodavatele. Exministryně uvedla, že v roce 2013 před jejím nástupem výdaje činily 1,4 miliardy korun, v roce 2017 pak 1,7 miliardy.

Ministerstvo v roce 2014 za Marksové rozhodlo o vytvoření propojeného resortního systému zhruba za 1,5 miliardy korun, který měl začít fungovat od roku 2017. Termín se nestihl, takže se smlouva s dosavadním dodavatelem - firmou OKSystem - prodlužovala na dva roky. Dvouletý provoz vyšel zhruba na miliardu. Stejně resort pod vedením Jany Maláčové (ČSSD) postupoval i před koncem loňského roku. Nynější ministryně počítá s tím, že by nové systémy měly začít plně fungovat do konce příštího roku.

Podle Marksové za zpožděním jsou "účelové námitky ze strany neúspěšných uchazečů" v tendrech i to, že přípravy zastavila její nástupkyně z první Babišovy vlády Jaroslava Němcová (ANO). Marksová míní, že za posun harmonogramu může také to, že její tým "v budování eGovernmentu byl v tomto pojetí první", nebyly s tím tedy zkušenosti. Dodala, že antimonopolní úřad žádnou ze zakázek nezrušil.

Němcová stav přípravy nových systémů kritizovala. Podala i několik trestních oznámení. Argumentovala tím, že musela postupovat hospodárně. Práce pak zas obnovila Maláčová.

Související

Michaela Marksová /ČSSD/, exministryně práce a sociálních věcí

Marksová (ČSSD) se vrací. Bude politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničí

Politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničních věcí bude od 15. června bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Marksová by se měla zabývat podporou krajanů, rozvojovou či humanitární pomocí, podporou české vědy a výzkumu ve světě i podporou žen v diplomacii.

Více souvisejících

Michaela Marksová-Tominová Ministerstvo práce a soc. věcí nkú

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy