19 obcí si zvolilo nové zastupitele, nejmladšímu je 21 let. Parlamentní strany pohořely

V devatenácti obcích v osmi krajích v Česku lidé v sobotu zvolili své zastupitele. Uspěli především nezávislí kandidáti a místní uskupení. Volební účast přesáhla 67 procent, mandát získalo 102 mužů a 49 žen. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) a jeho webu volby.cz. V sedmnácti případech šlo o dodatečné volby, protože pro řádný termín loni na podzim se nenašlo dost kandidátů. Kromě toho se z rozhodnutí soudu opakovaly volby v Bořetíně na Pelhřimovsku a v jednom ze dvou volebních okrsků v Chlístovicích na Kutnohorsku.

"O výsledcích rozhodlo 67,32 procenta voličů. Nejvyšší volební účast zaznamenali v obci Bořetín v okrese Pelhřimov, kde k volbám přišlo 97,7 procenta voličů. Nejméně hlasujících pak k volbám dorazilo v obci Němčovice na Rokycansku, konkrétně 44,44 procenta," uvedla místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 43,5 roku. Nejstaršímu z nich je 72 let, nejmladšímu 21 let.

Výsledky hlasování v pondělí projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

?"Nejvyšší volební účast zaznamenali v obci Bořetín v okrese Pelhřimov, kde k volbám přišlo 97,7 % voličů. Nejméně hlasujících pak k volbám dorazilo v obci Němčovice na Rokycansku, konkrétně 44,44 %," upřesňuje Eva Krumpová, místopředsedkyně ČSÚ ▶️https://t.co/KVFOLMaD09

— ČSÚ (@statistickyurad) 27. ledna 2019

V nejvíce obcích, v šesti, se volilo ve Středočeském kraji. V Chlístovicích, kde se v jednom ze dvou okrsků hlasování opakovalo kvůli manipulování s hlasy, získala nejvíc zastupitelů KSČM. O opakování voleb rozhodl soud loni v listopadu, podle něj byly hlasy až devíti lidí využity vždy ve prospěch celé strany, která tak získala 105 až 135 hlasů navíc. Policie následně obvinila dvě členky volební komise z ovlivňování voleb. Jsou podezřelé, že volily za jiné lidi. Hrozí jim až tři roky vězení.

V Litichovicích na Benešovsku měla kandidátní listina pouze sedm jmen, do místního sedmičlenného zastupitelstva se tak dostali všichni kandidáti. V Kadlíně na Mělnicku a v Roblíně u Prahy se o hlasy podělila dvě místní uskupení. V Děkově na Rakovnicku místa v pětičlenném zastupitelstvu získali čtyři kandidáti uskupení Nezávislí pro Děkov a jeden zástupce ODS. V obci Kluky na Mladoboleslavsku se do sedmičlenného zastupitelstva dostala všechna tři kandidující uskupení.

Ve třech obcích se volilo v Plzeňském a Jihomoravském kraji a na Vysočině. V Horšicích na jihu Plzeňska lidé sedm zastupitelů vybrali z 12 individuálních nezávislých kandidátů, ve Skomelnu na Rokycansku se o hlasy podělila dvě nezávislá sdružení. V Němčovicích ve stejném okrese se zastupiteli stali zástupci jediného kandidujícího sdružení nezávislých.

Zástupci všech kandidátek se dostali do zastupitelstev v Jihomoravském kraji. V Dlouhé Lhotě na Blanensku uspěli kandidáti jednoho místního uskupení, v Hodějicích na Vyškovsku si hlasy rozdělili uchazeči z řad STAN a uskupení Naše Hodějice. V Lipovci na Blanensku získala hlasy tři místní sdružení.

Na Vysočině v Bořetíně se volby opakovaly, protože při minulém hlasování v říjnu 2018 mohl někdo ve volební dny z pátku na sobotu vyměnit hlasovací lístky v urně. Nyní zde uspěla dvě sdružení nezávislých kandidátů. Ve Stříteži na Žďársku kandidovalo 11 lidí, zvoleno jich bylo pět. Ve Ždírci u Havlíčkova Brodu získalo zastupitele jen sdružení nezávislých, proti kterému samostatně kandidoval jeden nezávislý kandidát.

Vždy v jedné obci se konaly dodatečné volby v Jihočeském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Dvě místní sdružení se o hlasy podělila v obci Němčice na Strakonicku, v Tatobitech na Semilsku vítězné sdružení Nezávislé Tatobity doplní v patnáctičlenném zastupitelstvu další tři samostatní kandidáti. V obci Kbelnice na Jičínsku naplnilo sedmičlenné zastupitelstvo jediné místní kandidující sdružení. Ve Vísce u Jevíčka na Svitavsku se o pět mandátů podělili nezávislí ze dvou sdružení.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby obce Česká republika Volby

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy