Revoluce v trestním řádu? Do konce roku má být připraven finální text

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) počítá s tím, že do konce letošního roku vznikne text nového trestního řádu. V pololetí chce předložit novelu zákona o soudech a soudcích a také novelu zákona o státních zástupcích. Zákon na ochranu whistleblowerů hodlá poslat vládě do konce února. Uvedl to v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize.

Kněžínek řekl, že na novém trestním řádu se pracuje "velmi intenzivně". "Předpokládám, že do konce roku bude připraven finální text k první odborné diskusi," sdělil. Zároveň ale dodal, že zákon nechce předkládat, pouze jej prý "připraví k předání štafety svému nástupci".

"Je to natolik důležitá norma, že by měla být podrobena co nejširší odborné debatě," vysvětlil, proč chce, aby trestní řád schvalovala až Sněmovna nově složená po příštích volbách. "Jsem přesvědčen, že text dotáhneme, a pokud to půjde opravdu dobře, můžeme ho prohnat připomínkovým řízením," uvedl Kněžínek k plánované činnosti ministerstva pod svým vedením.

"Oceňuji, že po ministrovi (Robertu) Pelikánovi, který byl zaujat spíše soukromým právem, se práce na trestním řádu opravdu pohnula. Zdá se mi, že to patří mezi reálné, nikoliv jen deklarované priority pana ministra," komentoval to šéf Unie státních zástupců Jan Lata.

Doplnil, že by vedle nového trestního řádu uvítal i nový zákon o státním zastupitelství, který ale u politiků "není průchozí". Za největší slabinu stávajícího zákona pokládá možnost odvolání nejvyššího státního zástupce vládou bez udání důvodu. Kněžínek ho ujistil, že připravovaná novela zavede nejvyššímu státnímu zástupci pevné sedmileté funkční období. "Pokud se nedopustí kárného provinění, ve funkci vydrží," podotkl ministr.

Novelu zákona o státním zastupitelství má ministerstvo podle plánu legislativních prací předkládat koncem roku, Kněžínek ji však chce odeslat už do července, a to souběžně s novelou zákona o soudech a soudcích, která bude mimo jiné řešit výběr kandidátů na soudce. Podle ministra by měly jít obě normy "ruku v ruce".

V současné době ministerstvo dokončuje vypořádání připomínek k zákonu o ochraně oznamovatelů korupce. Podle ministra práce nabraly zpoždění, protože zásadních připomínek přišly dvě stovky. Kněžínek se dnes s Latou i s Baxou shodli na tom, že stát by neměl whistleblowerům dávat finanční bonus za oznámení protiprávního jednání. Zákon se zaměřuje mimo jiné na to, jak oznamovatele ochránit po pracovněprávní stránce.

Související

Miloš Zeman

Zemanova rakovina? Policie měla právo kauzu odložit, rozhodl NS. Ovčáček skřípe zuby

Policie mohla odložit trestní oznámení Pražského hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka, který předloni před volbami na facebooku napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu, což Hrad popřel. Nejvyšší soud nevyhověl stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO), podle něhož nebyly splněné podmínky pro odložení případu. Nejvyšší soud stížnost zamítl jako nepřípustnou, řekl dnes ČTK jeho mluvčí Petr Tomíček. Zeman vede s Bartíkem civilní spor také u Městského soudu v Brně, projednávání případu začne v září.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman a rakovina? NS rozhodl o stížnosti v kauze Bartíkova příspěvku

Nejvyšší soud (NS) už rozhodl o stížnosti pro porušení zákona, kterou podal někdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na Brňana Svatopluka Bartíka. Výsledek zatím není známý. Podnět k podání stížnosti dal prezident Miloš Zeman. Bartík napsal v roce 2017 na facebooku, že Zeman má rakovinu.

Více souvisejících

Jan Kněžínek justice zákony soudy whistleblowing Otázky Václava Moravce

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy