Rošáda mezi ministerstvy: Vodní stavby přejdou z dopravy na zemědělství

Stavby na vodních cestách převezme od ministerstva dopravy ministerstvo zemědělství. O stavby se budou místo Ředitelství vodních cest (ŘVC) starat správy jednotlivých povodí řek. Povodí se už nyní starají třeba o plavební komory. ŘVC ale ještě podle mluvčího ředitelství Jana Bukovského dokončí rozestavěné projekty. Po převodu výstavby na povodí bude ŘVC dohlížet na projekty vzniklé v povodích, zavádět IT systémy v říční plavbě nebo spravovat české přístavy v Hamburku.

"Rozestavěné stavby ŘVC dostaví. Bylo by neproveditelné tyto stavby zodpovědným způsobem předat," řekl pro Mladou frontu Dnes mluvčí ŘVC.

Až do roku 2021 se tak bude ředitelství podle deníku například věnovat projektu na prohloubení koryta Vltavy z Prahy do Mělníka nebo splavnění vltavských vod proti proudu řeky pro menší rekreační lodě.

Bude také ještě řešit detaily další přípravy plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe. Povodí řek převezmou od ŘVC projektovou přípravu nových staveb na vodních cestách i výstavbu.

Na ŘVC v současnosti pracují asi tři desítky úředníků. Bukovský ale řekl deníku, že se navzdory převedení výstavby na povodí zatím nepočítá se snižováním počtu zaměstnanců.

Související

Řeka, ilustrační fotografie

Splavnost Labe? Stát už vynaložil 927 milionů, efekt bídný

Za dosud nepostavené plavební stupně na Labi stát zaplatil už 927 milionů Kč, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podíl vodní dopravy na přepravě zboží v Česku přitom zůstává podle kontrolorů dlouhodobě nízký a k převodu části přepravy ze silnic na lodě nedochází. Kontrola NKÚ se týkala projektů rozvoje vodních cest a podpoře nákladní vodní dopravy, které od roku 2014 vydalo ministerstvo dopravy a jím zřízené Ředitelství vodních cest (ŘVC). Mluvčí ŘVC Jan Bukovský ČTK sdělil, že plavební stupně jsou strategickými stavbami, ale výstavbu brzdí opakované přepracovávání projektů či požadavky na další analýzy.
Ilustrační foto

Hospodaření resortu dopravy? Vleklé problémy přišly stát na desítky milionů

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil hospodaření ministerstva dopravy a jemu podřízených organizací Drážní inspekce, Drážního úřadu a Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC). NKÚ upozornil na nevýhodnou smlouvu, která pro stát znamenala desetimilionové výdaje navíc, a vleklé majetkoprávního vypořádání související s umístěním dálnice.

Více souvisejících

Ředitelství vodních cest ČR Ministerstvo dopravy Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy