Vlajku na podporu Tibetu vyvěsí 748 měst a obcí, letos zavlaje i v Praze

Vlajku na podporu Tibetu letos vyvěsí nejméně 748 obcí, měst, městských částí nebo krajů a několik desítek škol. ČTK to sdělil spolek Lungta, který akci pořádá. Úřady, školy či instituce tibetskou vlajku vyvěšují 10. března jako symbolické připomenutí protičínského povstání v roce 1959, při kterém zemřelo nejméně 80.000 Tibeťanů. Akce na podporu Tibetu se budou konat v Česku po celý březen.

Poprvé se k akci připojí například obce Bernartice, Sloup v Čechách nebo Hamry. Letos se naopak nepřipojí města Železná Ruda, Velké Meziříčí nebo Mohelnice, kde v loňském roce tibetská vlajka vlála. Loni vlajku vyvěsilo 737 obcí a měst.

Tibetská vlajka bude letos vlát i na budově pražského magistrátu, a to od 8. do 11. března. Město v uplynulém volebním období pod vedením bývalé primátorky Adriany Krnáčové (ANO) vlajku nevyvěšovalo. V Praze se také před čínským velvyslanectvím uskuteční v neděli 10. března happening Hlas pro Tibet. Spolek Lungta ho k 60. výročí povstání pořádá ve spolupráci s Amnesty International a Češi Tibet podporují.

Dnes večer předseda tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä jako hlavní řečník akce v Knihovně Václava Havla poděkuje za podporu České republiky Tibetu. Podle něj den tibetského povstání symbolizuje nezlomnost tibetského lidu i útlak ze strany čínské vlády. "Účastí na této kampani jste se postavili za mír, pravdu, a spravedlnost," uvedl Sanggjä k akci Vlajka pro Tibet v ČR.

Setkám se s Lozangem Sanggjäem, předsedou tibetské exilové vlády. Rozpravy o lidských právech by neměly být něčím, od čeho se čeští politici distancují. Obzvlášť s ohledem na naši vlastní historii.

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) 28. února 2019

Další akcí, která se váže k podpoře Tibetu, bude v pátek 8. března odpoledne zahájení výstavy Tibet očima českých dětí v Kampusu Hybernská.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996.

Čínská armáda obsadila Tibet v roce 1950. Peking trvá na tom, že Tibet je historicky nedílnou součástí čínského území. Tvrdí, že jeho vláda této oblasti přinesla prosperitu a stabilitu a odmítá obvinění tibetských exulantů a ochránců lidských práv z represe. O devět let poději vypuklo povstání. Čínská armáda ale proti povstalcům tvrdě zakročila, přičemž zásah nepřežilo 87.000 Tibeťanů. Duchovní vůdce dalajlama následně uprchl do indického exilu.

Související

Více souvisejících

Vlajky států města Praha tibet Lozang Sanggjä (Tibet)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy