MV vypovědělo společnosti Temporano nájemní smlouvu na Lázeňské domy

Praha - Ministerstvo vnitra (MV) vypovědělo v pátek společnosti Temparano nájemní smlouvu na Lázeňské domy, které jsou majetkem ministerstva. Důvodem výpovědi je porušení podmínek nájemní smlouvy, informoval Mediafax Pavel Novák, ředitel tiskového odboru MV.

Podle ředitele tiskového odboru Ministerstvo vnitra několik lázeňských domů společnosti Temparano pronajalo v roce 2009. Společnost totiž bez vědomí Ministerstva vnitra pronajala lázeňský dům Myslivna v Karlových Varech třetí osobě. "Nájem společnosti skončí 30. září 2011, tedy po uplynutí šestiměsíční výpovědní doby, která začne běžet 1. dubna 2011," sdělil Novák.

Společnost porušila nájemní smlouvu, když pronajala panu Peterovi Červenkovi lázeňský dům Myslivna. Podnájemní smlouva byla totiž uzavřena bez souhlasu a vědomí Ministerstva vnitra. Zařízení služeb pro MV sice obdrželo v září loňského roku žádost společnosti o svolení k podnájmu tohoto lázeňského domu. Nicméně požadavku nebylo vyhověno, protože žádost nebyla dostatečně odůvodněna a navrhovaný účel podnájmu byl v rozporu s účelem nájmu sjednaným v nájemní smlouvě. "Nájemce však nevyčkal ani odpovědi ministerstva a objekt okamžitě pronajal. Ministerstvo se o uzavřené podnájemní smlouvě dozvědělo až v polovině března 2011," doplnil Pavel Novák.

„Lázeňské domy převezme Zařízení služeb Ministerstva vnitra, které připraví nové transparentní výběrové řízení na pronájem těchto objektů, tentokrát za cenu obvyklého nájemného. Současnou smlouvou by stát během dvaceti let, na kterou je uzavřena, přišel až o 200 milionů korun.“ uvedl k pronájmu z doby ministra vnitra Ivana Langera (ODS) jeho nástupce Radek John (VV).

Na začátku roku 2010 provedlo ministerstvo financí kontrolu postupu ministerstva vnitra při pronájmu Lázeňských léčebných ústavů ministerstva vnitra (LLÚ). Výsledky této kontroly potvrdily interní audit vnitra z poloviny roku 2009 s tím, že efektivnost, hospodárnost a účelnost pronájmu všech lázeňských domů jednomu nájemci, včetně výše nájmu a doby nájmu, je sporná, LLÚ podle kontroly nerespektovaly původní závěry finanční analýzy a účelově snížily výši nájemného s odvoláním na výsledky stavebně technického auditu a nedodržely ani základní povinnosti stanovené zákonem o majetku.

Související

Vít Rakušan Komentář

Vnitro na plakátech bojuje s dezinformacemi. Ale co v realitě?

Ministerstvo vnitra pod patronátem Víta Rakušana spustilo informační platformu Nenaletět.cz, která má sloužit pro veřejnost a informovat ji o aktuálních tématech i službách státu. Slovy samotného ministra vnitra má „informovat o tématech, která rezonují veřejným prostorem, a předcházet tak informačnímu šumu a nejasnostem.“ Tahle aktivita se zařazuje bok po boku dalším informačně-vzdělávacím snahám o zvyšování mediální gramotnosti a lepší informovanosti. Propagace formou letáků, tiskovin atd. přijde na nějakých 40 milionů a média si jí záhy zařadila do kolonky „boje proti dezinformacím.“

Více souvisejících

vnitro

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Robert Fico

Fico je po operaci stále v ohrožení života, tvrdí tisk. Podle úřadů je stabilizovaný

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

před 1 hodinou

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un vyzval k "epochální změně" v rámci příprav na válku

Severokorejský lídr Kim Čong-un vyzval k "epochální změně" v rámci příprav na válku dosahováním cílů stanovených při výrobě vojenského arzenálu, uvedla ve středu severokorejská média podle zprávy agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy