Poslanci trhají rekordy? Dočkáme se dvouciferného čísla stran ve sněmovně

Poločas rozpadu není termín vhodný pouze pro fyziku. Aktuální je i pro situaci v Poslanecké sněmovně parlamentu ČR. Rozepře jsou každodenním chlebem politiků a to nejen napříč stranami, ale i uvnitř. Budou mít turbulence ve sněmovně za následek přítomnost enormního množství stran?

Václav Klaus ml. byl vyloučen z ODS kvůli dlouhodobému podkopávání politiky strany a častému hlasování proti poslaneckému klubu. Vyloučení poslanců z klubu není příliš častým fenoménem, častější je jejich „dobrovolná“ separace.

I k té už v rámci poslaneckého poločasu rozpadu došlo. Tři poslanci SPD pod vedením Lubomíra volného založili vlastní stranu Jednotní Alternativa pro Patrioty. Důvodem byla ambice poslance volného kandidovat na předsedu strany proti Tomio Okamurovi, což mu nebylo umožněno.

Volný a ostatní separatisté se však možná trochu přepočítali. Příspěvky na chod poslaneckého klubu k Volnému nedoputují. Klub, který vznikne až v průběhu volebního období, musí mít alespoň 10 poslanců na rozdíl od klubu ustanoveného hned po volbách, kdy je zapotřebí jen tří členů. Strana bývalých členů má jen ony tři členy, což v současnosti nestačí. Dost možná tak v nitru nové strany panuje zklamání nad absencí příspěvků pro poslanecké kluby.

V letošních volbách uspěl rekordní počet politických stran. Víc jich bylo jen v období 1992-1996, kdy se stranický systém teprve utvářel. Svým způsobem se české stranictví mění i dnes, kdy tradiční hegemoni (ODS a ČSSD) ustupují do pozadí. První česká poslanecká sněmovna měla 10 stran po volbách a poslední složení jen 9, jenže strany v Česku vznikají jako houby po dešti, tudíž může současné sněmovna získat primát v počtu stran.

Poslanec Volný již založil další stranu a dost možná ho bude následovat i Václav Klaus ml., alespoň podle svých vyjádření v médiích. Obdobný názor na založení nové strany Klausem najdeme i u pirátského poslance Mikuláše Peksy. A je zde ještě jeden separatistický potenciál. „Já doufám, že Václav Klaus a Karla Šlechtová se nenechají Lubomírem Volným zahanbit a taky si založí nějaké vlastní strany. Přece jen, 12 stran ve sněmovně, to tu ještě nebylo,“ napsal na Twitteru Peksa.

Já doufám, že Václav Klaus a Karla Šlechtová se nenechají Lubomírem Volným zahanbit a taky si založí nějaké vlastní strany. Přece jen, 12 stran ve sněmovně, to tu ještě nebylo.

— Mikuláš Peksa (@vonpecka) March 17, 2019

Bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová nelibě nesla opušťák z vlády, který od premiéra Andreje Babiše (ANO) dostala. Potenciál pro zakládání dalších stran, téměř jistě odsouzených k záhubě, tady je. A to se nacházíme ještě poměrně daleko k volbám, které rozpady stran akcelerují ze všeho nejvíce.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna politické strany Mikuláš Peksa (Piráti) Lubomír Volný (SPD) Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy