ANO se rozpadá? Ťok střílí do Babiše ostrými, další člověk co utekl kritizuje poměry v hnutí

Komentář - Podobný scénář jsme tu měli už několikrát. Od premiéra Andreje Babiše utíká odešla další důležitá osoba, a opět se to neobešlo bez kritiky poměrů v hnutí ANO. Politické přesuny jsou sice poměrně častou záležitostí, ne však na úrovni vysoké politiky. A k těm dochází v ANO častěji než jinde. Co se za nimi skrývá?

Píše se konec roku 2015 a z hnutí ANO vystupuje bývalý ministr dopravy Antonín Prachař. Kromě toho, že jde o přímého předchůdce končícího Dana Ťoka, jde také o jednoho z posledních lidí, který si při odchodu z hnutí nekopnul do tamních poměrů.

V následujícím roce se o to pro změnu postaralo hned několik významnějších politiků. Počátkem roku například pět zastupitelů ANO v Karlových Varech, který zopakovali scénář z dalších měst po celém Česku. Tvrdili, že s nimi vedení hnutí nekomunikuje a do funkcí si dosazují své, neznámé lidi. Chvíli na to ukončilo členství v ANO dvanáct členů prostějovské buňky, opět na protest proti praktikám uvnitř hnutí.

O pár měsíců později ANO opustila poslankyně Kristýna Zelienková, která v prohlášení, které vyvěsila na svůj facebook, vypsala důvody, které ji z hnutí vyhnaly. Překvapivě byl tím největším Andrej Babiš.

"Pan Babiš provedl řadu právních a účetních operací, aby se zmocnil peněz, určených pro malé a střední firmy. Připravil tak o ně podnikatele, kteří je opravdu potřebují. Pokud chtěl pan Babiš zajistit své potomky, měl jistě už tehdy dostatek vlastních," uvedla tehdy například. "Jeho heslu „nelžu a nekradu“ už nemohu věřit," dodala.

O rok později opustil hnutí lídr jedné z krajských kandidátek Tomáš Březina. I on kritikou nešetřil. Tvrdil například, že ho z ANO vyhnalo zjištění, že celé hnutí je jen marketingový projekt, že poslanci ANO jsou lokajové Andreje Babiše a že hnutí mění politické směřování podle průzkumů a podle toho, co lidé chtějí.

Prohlášení politiků, kteří dali hnutí ANO sbohem, jsou si až nápadně podobná. Většina se dokonce shoduje v tom, že sloužit pod Babišem není žádný med, a sám Babiš naopak považuje za neloajální, když někdo mluví o jeho hnutí špatně. 

Podobnými prohlášeními bychom ale mohli pokračovat. Poměry ve straně kritizoval například i exposlanec za ANO a děkan Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška, který z hnutí také odešel, nebo naposledy právě končící Dan Ťok. Ten pravděpodobně nechtěl Babiše kritizovat veřejně, zpočátku se ale v lásce moc neměli, a tak si také neodpustil poznámku, že se hnutí ANO změnilo.

Otázkou zůstává, jak moc se mění navenek a jak moc zůstává stejné uvnitř. Ve snaze zalíbit se voličům jsou někteří politici schopni vrtnout se na jakoukoliv stranu, zatímco uvnitř mohou bujet nekalé praktiky, o kterých se na veřejnosti nesmí mluvit.

Je pak třeba také vnímat rozdíl mezi komunální buňkou, ve kterých podle dřívějšího zjištění serveru EuroZprávy.cz není situace vždy růžová, a mezi vysokou politikou, kde jde o skutečnou moc. K té se přitom z komunálu dostane jen velmi malé procento lidí.

I přesto ale hnutí ANO táhne. Zatímco ČSSD bojovala s obrovským odlivem lidí a tisíce členů se k ní otáčely zády, hnutí ANO zejména na přelomu roku 2017 a 2018 o pár stovek členů posílila. Paradoxem je, že před loňskými volbami se z ANO podle dostupných informací opět utíkalo a hnutí chyběly na kandidátkách stovky lidí.

Jak nám ale ukazují poslední roky, pro stranu je mnohdy podstatnější, kolik voličů na její stranu přejde, než kolik členů nabere. Ostatně členské příspěvky jsou dobrá věc, ale finanční bonusy za vyhrané volby je několikanásobně převýší. Stačí mít lidi na pokrytí kandidátek a politický program přizpůsobit voličům tak, aby pokryl co nejširší záběr. Navíc, čím víc lidí o poměrech v jakékoliv straně ví, tím větší riziko, že se něco, lidově řečeno, provalí. A to přece nikdo ze strany nechce.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Hnutí ANO Dan Ťok (ministr dopravy)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

OSN zjistila, kolik jídla lidé vyhodí do koše. Mluví o "globální tragédii"

V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši, oznámila OSN ve středeční zprávě o plýtvání potravinami. Tuto situaci označila za globální tragédii.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy