S Marií Benešovou je to úplně jinak? Na povrch se dostaly nové informace

Je možné si v České republice objednat trestní stíhání? Premiér Andrej Babiš i prezident Miloš Zeman tvrdí, že ano. Opírají se o posudek a slova současné ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Analýzu o možnosti objednání trestního stíhání v Česku přitom ale vypracoval advokát Karol Hrádela. Právě fakt, že se Benešová zastala Babiše a připustila možnost objednání trestního stíhání, přitom vedl k demonstracím proti jejímu jmenování ministryní spravedlnosti.

Celý spor vyvolala slova Babiše pronesená letos v lednu na půdě Poslanecké sněmovny. „My žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a objednat, pravděpodobně, dostat někoho do vězení,“ tvrdil v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Analýzu o tom, zda je něco takového možné, nedávno zpracoval advokát Karol Hrádela. Materiál zpracoval pro jednoho svého klienta a vycházel v něm z podezřelých kauz z let 1990 až do ledna letošního roku. A jeho závěr? „V každém systému se může stát, že dojde k určitému selhání. Je to zákonité,“ myslí si. „Nelze teoreticky vyloučit, že by některé podezřelé případy existovaly. Já sám jsem měl k dispozici klienta, který byl přesvědčený, že je stíhán z politických důvodů a požádal o provedení takovéto analýzy. Takže analýza byla provedena. Ta to nedokázala vyloučit,“ vysvětloval v pořadu TV Prima Názory bez cenzury.

Na druhou stranu je prý ale třeba si uvědomit, že takových podezřelých případů je jen minimum. „Jsou tu jednotky případů ročně, které mohou vyvolávat podezření. U soudů první instance se třeba projednává patnáct a půl až šestnáct tisíc případů ročně. To znamená, že jako exces to asi vyloučit nelze,“ myslí si Hrádela.

Pro koho zmíněnou analýzu zpracovával, prozradit nechtěl, upřesnil nicméně, že je to osoba, která se pohybuje ve veřejném životě. Sám prý ale neví, z jaké analýzy vychází sama Benešová. O tom ostatně psal i před několika dny na sociálních sítích. „Tak mám pocit, že někteří poslanci a novináři se neumí ptát, případně nesprávně kombinují, či vytvářejí úvahy o tom, co kde je, na své úvahy se dotazují jako na skutečnost, aniž by kdokoliv vůbec potvrdil, že to, co tvrdí, někde je. Pokud jsem správně četl vystoupení Mgr. Benešové k možnosti účelových trestních stíhání, ať ta minulá, či dnešní protokol z jednání Poslanecké sněmovny, tak Mgr. Benešová nikdy netvrdila, že zpracovávala analýzu o tom, jak si lze objednat trestní stíhání. Vždy jsem četl, že mluvila jenom o dvou či možná o třech kauzách,“ upozornil advokát na začátku května.

Není mu tedy jasné, proč se jí někdo ptá na analýzu o tom, jak si objednat účelové trestní stíhání. „.Nikdy jsem nečetl, že by říkala, že na základě její analýzy prezident či premiér něco tvrdí. Přesto po ní chtějí analýzu k tomu, jak si objednat trestní stíhání. Jak si jej objednat, to bych i já rád věděl. Pokud vím, ani jeden ze jmenovaných netvrdil, že svůj závěr opírá o její analýzu. Proto ani nerozumím sdělovacím prostředků, uvádějícím: 'Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) odmítla dát z ruky svůj posudek, na jehož základě prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že v České republice si lze objednat trestní stíhání',“ podivuje se Hrádela.

„Z čeho jmenovaní své závěry o možnosti účelových trestních stíhání dovozují a zda mají či měli k dispozici nějakou analýzu ve věci případných účelových trestních stíhání, kdo je jejím autorem, pokud ji měli k dispozici, mohu pouze hádat. Může jít jen o jejich závěry na základě zkušeností,“ myslí si advokát, který odmítá, že by svou analýzu o možnosti objednání trestního stíhání s Benešovou jakkoliv konzultoval.

On sám prý podobné zkušenosti má. „Měl jsem klienta, který uspěl u soudu. Ten je o možnosti účelových trestních stíhání z politických důvodů osobně minimálně ve své trestní věci hluboce přesvědčen. Rozsáhlá analýza k možnosti účelových trestních stíhání v České republice existuje. Je i součástí jeho trestního spisu, ale je to jiná analýza, než analýza k možnosti si účelové stíhání objednat. Kdo existující analýzu četl, kdo a jak se k ní dostal, to samozřejmě nevím. Ani analýza, kterou znám, neřeší, jak si objednat účelové trestní stíhání, ale to, zda jsou taková účelová trestní stíhání možná, zda existují stíhání vyvolávající podezření na zneužití státní moci v trestním řízení a zda v těchto řízeních je podobný ‚modus operandi‘ jako v klientově věci,“ píše na facebooku.

Sám nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už v minulosti vyloučil, že by šlo v České republice beztrestně objednat trestní stíhání „Doposud jsem neviděl žádný dokument, ať už se nazývá analýzou, posudkem či oponentní zprávou, na základě kterého bych mohl věcně argumentovat a podat věcnou odpověď. Z tohoto důvodu je nemožné se k problému vyjádřit,“ vysvětloval.

Dodal však, že v obecné rovině může říci, že Česká republika je právním státem, kde orgány činné v trestním řízení dodržují zákony. „A dojde-li, čistě ojediněle, k nějakému excesivnímu jednání, pak na to orgány činné v trestním řízení reagují, jak již v minulosti osvědčily v případech trestního stíhání i odsouzení lidí z vlastních řad. Z tohoto pohledu tedy mohu zásadně vyloučit, že lze v České republice beztrestně objednat trestní stíhání,“ dodal Zeman prostřednictvím facebookového profilu Nejvyššího státního zastupitelství.

Pražský hrad před několika dny uvedl, že zpráva ministryně spravedlnosti Marie Benešové o údajné možnosti objednat si v Česku trestní stíhání existuje, ale nemůže být zveřejněna, protože je důvěrná. Dříve hradní právníci odmítali zprávu vydat z jiných důvodů, naposledy kvůli tomu, že nemají souhlas autorky. Informace o důvěrnosti zprávy přišla poté, co ministryně řekla, že souhlas klidně dá,“ uvedl server iRozhlas.cz.

Zpráva Benešové o údajné možnosti trestního stíhání pochází z doby, kdy byla poradkyní prezidenta pro oblast justice. Sám Zeman v březnu o zprávě mluvil jako o analýze. „Já jsem hovořil s Marií Benešovou a ta říkala, že má konkrétní dokumenty o tom, že si u nás lze objednat trestní stíhání,“ řekl tehdy. Benešová později jeho slova upřesňovala s tím, že nejde o analýzu, ale o oponentní zprávu, která se mimo jiné týká kauz Bereta a Neograph.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Marie Benešová Karol Hrádela (advokát) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy