Hřib je proti Mariánskému sloupu: Přiživuje historické křivdy, Váňa nemá povolení

Sochař Petr Váňa nemá právo umístit na Staroměstské náměstí repliku Mariánského sloupu ze 17. století, protože mu schází povolení hlavního města jako vlastníka pozemků. Novinářům to dnes po jednání rady hlavního města řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Sochař o víkendu na náměstí umístil část zábradlí sloupu a od té doby ji on a jeho spolupracovníci na místě hlídají. Váňa se domnívá, že má na stavbu právo, protože má platné stavební povolení.

Sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie. O jeho návratu se diskutuje od 90. let. Zastánci obnovy jej považují symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Pražské zastupitelstvo se naposledy v roce 2017 vyslovilo proti návratu sloupu.

Právě rozhodnutí zastupitelstva podle Hřiba jasně deklaruje, že Váňa nemá k umístění sloupu právo. "Velice mě mrzí, že snahy o obnovu Mariánského sloupu provází opakovaně protiprávní jednání," uvedl. Dodal, že i když příznivci sloupu mluví o tom, že má být jeho umístění aktem smíření, jejich snahy spíše vyvolávají spory a společnost rozdělují.

Aktuální snahy o obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí nepřispívají ke smíření a nápravě případných dějinných křivd, naopak je přiživují a dále přispívají k rozdělování společnosti. Nemyslím si proto, že je umístění sloupu na tomto místě vhodné.

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) 17. června 2019

Váňův argument, že má platné stavební povolení, podle primátora neobstojí. "To je jenom osvědčení státu o tom, že stavba neporušuje požární nebo hygienické předpisy, ale chybí to zásadní, a to je souhlas vlastníka, který prostě potřebujete, pokud chcete něco postavit na cizím pozemku," řekl Hřib.

V dřívějších dokumentech je podle něj navíc vždy uvedeno, že nenahrazují nutnost uzavřít nájemní vztah na pozemek a že převzetí sloupu musí schválit zastupitelstvo.

Sochař má nyní u již umístěné části balustrády přistaven petiční stánek, na který není potřeba žádný zábor a chrání ho svoboda shromažďování. V sobotu městská policie pokutovala sochařova bratra Tomáše, který začal rozebírat dlažbu v místě historického umístění sloupu. O to se Váňa a jeho spolupracovníci pokusili už koncem května, po zásahu strážníků museli dát místo do původního stavu.

Související

Více souvisejících

Zdeněk Hřib Mariánský sloup Petr Váňa (sochař) Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy