Jaké dezinformace přidá Vondráček příště? Předseda Sněmovny to schytal nejen od Kalouska

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) doporučil na sociálních sítích rozhovor se spisovatelem historické literatury Vlastimilem Vondruškou. Za sdílení kontroverzních názorů Vondrušky, k nimž se Vondráček přihlásil sklidil tvrdou kritiku.

„Názory spisovatele Vlastimila Vondrušky na aktuální dění souzní s tím, co si myslím já. Pokud si během dne najdete volnou chvilku, tenhle rozhovor určitě stojí za přečtení,“ napsal na svém twitterovém účtu Radek Vondřáček s odkazem na rozhovor se spisovatelem.

Vondruška se dlouhodobě vyjadřuje k politickému dění zejména prostřednictvím nejrůznějších historických paralel, s nimiž pracuje podle svého uvážení.

V rozhovoru opět mluvil o tom, co si obyčejný člověk myslí. Pokud však vyrazí na demonstrace, již se nejedná o obyčejného člověka, ale havlistického aktivistu. Uvedl k odkazu vůdce protikomunistické opozice a dodnes mezinárodně uznávaného prvního československého i českého prezidenta.

Předseda Sněmovny si však za příklon ke kontroverznímu spisovateli vysloužil řadu kritických reakcí.

„Zítra budete sdílet Aeronet?“ napsal například známý popularizátor historie Jiří Padevět.

Zítra budete sdílet Aeronet?

— Jiří Padevět (@padevetjiri) June 19, 2019

Kritiky se dočkal i rozhovor s Vondruškou. „To je velmi oblíbený názor v řadě kruhů. Vondruška se ohání ochranou demokracie po pádu komunismu a jedním dechem omezuje demokracii jen na akt voleb,“ napsal uznávaný zahraniční reportér Jakub Szántó.

Parlamentní listy, pane předsedo, ve vší úctě otevírat nebudu.

— Jakub Szanto (@JakubSzanto) June 19, 2019

Twittu se vysmál i opoziční poslanec Miroslav Kalousek (Top 09), který je na sociálních sítích velmi aktivní. „Pan Vlastimil Vondruška je stejně tak veliký spisovatel, jako Vy jste respektovaný předseda PS PČR, pane @vondraczech. Užijte si to spolu, pamatuji i horší časy…,“ okomentoval Kalousek na Twitteru.

Pan Vlastimil Vondruška je stejně tak veliký spisovatel, jako Vy jste respektovaný předseda PS PČR, pane @vondraczech. Užijte si to spolu, pamatuji i horší časy.... https://t.co/lh9EX5RJeu

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) June 19, 2019

Vlastimil Vondruška patří k nejprodávanějším autorům historických románů, zároveň však eseje, které publikuje nejčastěji v MF Dnes, byly označeny odbornými historiky za ideologické a manipulující s historickými fakty.

Související

Na Václavském náměstí se sešly desetitisíce lidí

Bujará fantazie českého historika? Vondruška demonstrantům počítá nohy

Komentář Radima Červenky - Populární spisovatel historických románu Vlastimil Vondruška rovněž rád prezentuje své názory na politické a společenské dění, které s oblibou srovnává s historickými událostmi. Tentokrát se pustil do protivládních demonstrací a popustil uzdu své fantazii, kdy srovnal události s rekordním množstvím historických událostí.

Více souvisejících

Vlastimil Vondruška (spisovatel) Radek Vondráček (ANO) Miroslav Kalousek Jiří Padevět Jakub Szántó (novinář)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy