ČSSD spáchala sebevraždu? Hlasování o vládě vyvolalo ve straně rozkol

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček doporučí dnes předsednictvu strany, aby ČSSD příští týden v hlasování o nedůvěře podpořila vládu a zůstala v kabinetu. Opozice hlasování vyvolala kvůli auditním zprávám o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Hamáček před jednáním v pražském Lidovém domě novinářům řekl, že angažmá v koalici s ANO má smysl, když se jeho straně daří naplňovat cíle, s kterými do ní šla. Podle místopředsedy Ondřeje Veselého je třeba, aby se tentokrát ČSSD jasně vyslovila a neopustila sál, jako při minulém hlasování o nedůvěře.

Hamáček uvedl, že zaznamenal z krajů názory, že by se mělo dnes diskutovat o tom, zda ve vládě zůstat. "Já zastávám názor, že pokud se nám bude dařit naplňovat cíle, pro které jsme do vlády šli, tak to vládní angažmá má smysl," uvedl. V regionech podle něj převažuje stejný postoj. "Mám signály, že většinový názor je ten, který jsem teď sdělil," uvedl.

Bez účasti ve vládě by podle Hamáčka strana neměla možnost prosazovat svůj program. Priority ČSSD se podle něj musí adekvátně promítnout do státního rozpočtu na příští rok.

Poslanec Veselý řekl, že se při hlasování Sněmovny bude řídit rozhodnutím předsednictva. Při listopadovém hlasování o nedůvěře všech 13 přítomných zákonodárců ČSSD opustilo jednací sál, čímž chtěli vládu podpořit, ale distancovat se od kauzy údajného únosu Babišova syna na Krym. Veselý by tento postup nerad opakoval, považuje ho za politicky nešťastný a veřejnost ho podle něj nepochopila. "Jsem přesvědčen, že to bude aktivní hlasování," řekl.

Dnes jsme odevzdali 66 podpisů pro svolání schůze, kde vyslovíme nedůvěru vládě Andreje Babiše. Hlavním důvodem jsou sice nekončící skandály předsedy vlády, ale on není jediným problémem. pic.twitter.com/ZwNrQnHrCa

— TOP 09 (@TOP09cz) 21. června 2019

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha novinářům řekl, že vývoj dal za pravdu těm, kdo byli ve straně proti vstupu do vlády. Pro ČSSD je podle něj nyní složité z koalice couvat, protože by ji nahradila SPD a vláda pokračovala dál. "Když spácháte sebevraždu, je těžké to pak vzít zpátky," řekl.

Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka uvedl, že už nevěří Babišovi. "Poté, co porušil některé nepsané dohody, které jsme si sdělili. Z tohoto pohledu tak přistupuji i ke spolupráci s hnutím ANO. Veškeré kroky, které budeme požadovat, tak si následně budu kontrolovat. Od toho se bude odvíjet spolupráce i to, jak se bude chovat sociální demokracie," řekl.

ČSSD bude dnes diskutovat i o aktuální situaci v justici a propadáku v nedávných evropských volbách. Hamáček bude straníky také informovat o aktuálním stavu sporu s potomky právníka Zdeňka Altnera o více než třísetmilionovou odměnu za jeho právní služby.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček ČSSD Vláda ČR Roman Onderka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 35 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy