Jak na „Voldemorta“? Klus má řešení

Zpěvák Tomáš Klus vystoupil na demonstraci na Letné jak jako jeden z vystupujících na pódiu i jako jeden z dobrovolníků, který rozdával placky a letáky ve žluté vestě. Vůči premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se vymezuje dlouhodobě. Nicméně, v rozhovoru pro DVTV uvedl, že se nesnaží o volební agitaci vůči příznivcům hnutí ANO. Dle něj tím hlavním problémem je Babiš, nikoliv jeho voliči, a demonstranti by se tak měli orientovat.

„Budeme-li ochotni popasovat se s pluralitou názorů a směrů myšlení, které demokracii dělají demokracií, bude-li naší hlavní motivací dialog, ve všech rovinách mezilidských vztahů, máme možnost zvítězit nad největším ze všech nepřátel, nad pocitem odtržení, vyčleněnosti a zbytečnosti. Politiku nelze vytěsnit a já vám nesmírně děkuji za to, že propast mezi ní a námi svou aktivitou postupně přemosťujete, že nejste lhostejní,“ řekl zpěvák na demonstraci na pódiu s tím, že „politici budou jednat daleko zodpovědněji, budou-li cítit, že jsou viděni že jsou viděni.“

V rozhovoru pro DVTV dovysvětlil své stanovisko. Považuje za radostné, že se v Česku znovu aktivuje občanská společnost, která má tento monitoring politiků za úkol. Dle něj je otevřená dialogu, což považuje za „pilíř demokratické společnosti.“ Vidí v tom i odkaz i bývalého prezidenta, Václava Havla.

Tento dialog se snaží rozvíjet s voliči hnutí ANO. Aby nebyl jednostranný, upustil od agitace na pódiu. „Není to fér. Já mám mikrofon, oni ne,“ vysvětlil. Proto vyzývá voliče ANO, aby se s ním o tom pobavili po koncertě při autogramiádě a jiných setkání.

„Jsou to zajímavé věci, které se dozvídám. Musím říci, že já mnoha lidem, se kterými jsem mluvil, moc rozumím. Protože to PR a rétorika, kterou Babiš a jeho klaka volí, je pro mnoho lidí uspokojující a budí naději,“ uvedl Klus. Podle něho však lze při při složení si obrázků z jiných úhlů pohledu a pozorném poslechu nalézt „velké díry v těch vypiplaných řečech“.

Klus uvedl, že se nikoho nechce přesvědčit, ale občansky se angažoval, protože by se jinak „udusil“. Tvrdí, že mu nevadí hnutí ANO, ale jen „Voldemortův střet zájmů“. Podle něj, když se budou demonstranti soustředit na „bod naší nespokojenosti, tj. Babiše, nikoliv na voliče ANO, „naše síla může být daleko přesněji mířená a mnohem účinnější.“

Podle Kluse Babiš má „hroší kůži“ a „pohrdá lidmi“ a proto příliš nečeká, že by s ním demonstrace pohnuly, ačkoliv je to rána pro jeho „ego“. Pokud je něco, co to, co skutečně funguje a co je skutečným strašákem pro „mocnáře v něm“ je „velký direkt v rámci legislativy“.

Tím by dle expertů mohla být finální zpráva Evropské komise o Babišově střetů zájmů, která by měla být známá v listopadu.Podle některých, pokud by se potvrdila, mohlo by dojít k ještě masivnějším k ještě masivnějším demonstracím, které by mohly i donutit Babiše odstoupit a nechat někoho jiného z ANO, aby jej nahradil. Organizátoři demonstrace na Letné chystají další demonstraci právě v listopadu.

Klus Babiše kritizuje dlouhodobě. V roce 2018 např. oznámil, že už nebude vystupovat na koncertech na festivalech a koncertech, které sponzoruje koncern Agrofert. Babiš ještě jako podnikatel měl zvát Kluse na kafe v roce 2012, Klus to však už tenkrát odmítl. Od té doby už pozvání nepřišlo. „Já si myslím, že si moc nemáme co říkat, protože za něj v mých očích hovoří činy,“ uzavírá své stanovisko k Babišovi Klus.

Na demonstraci na Letné se dle údajů telekomunikačního operátora T-Mobile sešlo 283 000 lidí. Bylo to tak největší protestní akce od roku 1989.

Související

Mikuláš Minář (vpravo)

V Praze proběhl protest, který avizoval Minář. Přišly stovky lidí

Stovky lidí dnes v Praze protestovaly proti tomu, jak vláda postupuje a komunikuje v době koronaviru. Nesli transparenty vyjadřující nedůvěru vládě a požadující otevření škol. Setkání avizoval předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář jako procházku, které jsou i v době vládních opatření povoleny.

Více souvisejících

demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019) Tomáš Klus Andrej Babiš Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy