Miloši, to je ubohost! Topolánek se zlobí na prezidenta Zemana

Prezident Miloš Zeman se na své cestě po Vysočině nechal slyšet, že účastníci demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislou justici protestují proti výsledku svobodných voleb. Odmítl také srovnání současných protestů s těmi z roku 1989, protože tehdy podle něj naopak demonstranti po svobodných volbách volali. Jeho slova naštvala někdejšího premiéra Mirka Topolánka.

Zeman v Jihlavě uvedl, že lidé mají právo na demonstrace. Vláda se ale podle něj v demokratické svobodné společnosti mění demokratickými svobodnými volbami a ne protesty. Dodal také, že neočekává, že by Babišova vláda skončila dřív než v řádném termínu - tedy za 2,5 roku.

S jeho slovy ale důrazně nesouhlasí někdejší premiér a jeden ze Zemanových soupeřů v prezidentské volba, Mirek Topolánek. „Můžeme se pouze ptát, proč Zeman lže. Ústava počítá s variantou, že premiér nemůže vykonávat svůj mandát. Umře, je trestně stíhán... Proto se, Miloši, konají ty volby. Ty nevyhrál Babiš, ale ANO. Nebráníš svobodné volby, ale Babiše a sebe. Je to ubohost!“ vzkázal na Hrad Topolánek.

Jeden z diskutujících na twitteru připomněl, jak Zeman po pádu vlády Petra nešase (ODS) jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. „To Zemanovi nevadilo,“ posteskl si jeden z Čechů. „Související s neakceptací vlády Němcové se 101 hlasy podpory. Osobitý výklad Ústavy. Ústava to nepředjímá striktně, nicméně počítá s tím, že člověk, který se jejími mantinely má řídit, respektuje pravidla fair play, slušnosti, demokratických tradic (i nepsaných) a zájmy státu,“ zareagoval na jeho slova Topolánek.

Podle některých názorů navíc nejsou volby v Česku tak úplně svobodné, protože proběhly po „zlikvidování činnosti investigativních novinářů v největších denících skoupených Babiše“. I s tím Topolánek souhlasí. „Ano, je diskutabilní, zda volby s tak nerovným přístupem k financím a s jistotou zneužití vlastních médií, jsou ještě svobodné,“ přiznal.

Na Zemanova slova zareagoval i politolog Kamil Švec. „Čistě politologicky: je smutné se dozvídat, že prezident republiky neví, jak má fungovat demokratická společnost. Bez ohledu na demonstrace, není prostě pravda, že vlády se mění pouze volbami. Příkladů je spousta,“ připomněl.

Podle exposlance TOP 09 Františka Laudáta Zeman káře vodu a pije víno. „Zeman je manipulátorem okamžiku. Nevím, který blb ho pozval do krásného města Humpolce. Tam vykládal, že o premiérovi a vládě se rozhoduje ve volbách. Tak nevím, co mělo znamenat, když svoji první prezidentskou kampaň vedl s tím, že je třeba zničit vládu Petra Nečase, což následně po pádu vlády v roce 2013 i prezentoval jako největší svůj úspěch v úřadu. Poté ignoroval 101 podpisů poslanců vzešlých z řádných voleb, aby dosadil vládu svých kámošů v čele s Rusnokem,“ připomněl.

Tehdy prý výsledek voleb nerespektoval. „Jak vysvětlí, že následně ignoroval výsledek předčasných voleb a zbytečně odmítal lídra vítězné ČSSD Sobotku pověřit sestavením vlády? Vedl politiku ve stylu "každý den pro moje, nikým nevolené a bez důvěry, kámoše je dobrý“. Však rozhazovali v krizi těžce ušetřené miliardy plnými hrstmi. Poté i na Babiše zbylo dost,“ dodal laudát.

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek Miloš Zeman Andrej Babiš demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy