Babiš chce utahovat opasky? Vadí mu choutky ČSSD na další miliardy

Na facebookovém profilu Andreje Babiše ANO) se opět objevilo jeho pravidelné hlášení. Přestože je předseda vlády na dovolené, nabídl na sociální síti mimořádně dlouhý komentář k aktuálním politickým problémům jako je boj proti klimatickým změnám a také k vládní spolupráci s ČSSD.

„Uhlíková neutralita. Od začátku totiž říkám, že kontext je širší, od začátku říkám, že musí proběhnout debata. Pořádná. Odborná, a všech, a pak se všechny státy světa do toho boje musí zapojit. Bez výjimky. Protože jestli v tom ale zůstane Evropa samotná, tak je to v rámci záchrany planety naprostý nesmysl. V tom se snad shodneme. Něco vám řeknu. Já o tom teď hodně přemýšlím, čtu a mluvím. Už měsíce. S odborníky, aktivisty, klimatology, samozřejmě Richard Brabec. Záchrana přírody pro nás, a hlavně pro naše děti je pro mě priorita. Proto taky bojujeme za zachování vody v krajině, bojujeme proti suchu, dáváme miliardy, rozjíždíme speciální programy, jsme pořád v přírodě,“ píše se na facebookovém profilu, který je spravován Babišovým marketingovým týmem, jak by Babiš postupoval ve snaze omezovat emise CO2.

Nejdůležitější je podle něj, aby Evropa jednotně postupovala a vytvořila tlak na ostatní mocnosti ve věci snižování emisí skleníkových plynů. „A já nechci, aby celá Evropa zase narazila do zdi. A my s ní. Chci debatu. A měli by se zapojit všichni. V září na konferenci v New Yorku bychom měli najít způsob, jak donutit Čínu, Indii, Rusko, a USA, aby respektovali klimatickou dohodu z Paříže. Jinak Evropu převálcují v průmyslu, a může se stát, že ten bude mít tendenci se přestěhovat třeba do USA, kde už teď elektřina stojí 29 euro, zatímco v Evropě 55 až 60 euro za MWh, a planeta bude trpět dál úplně stejně. Možná hůř. Ale když se shodnem, nastoupí do takové dohody Česko naplno, máte mé slovo,“ upozorňuje, že věc má pro něj mimořádný význam.

V Česku by pomohlo nejvíce zavřít hnědouhelné elektrárny. „Už teď je jasné, že v roce 2050 chceme směřovat k 80 % uhlíkové neutrality. Víte, že by stačilo jen zavřít dvě hnědouhelné elektrárny, které v Česku máme a snížíme tím produkci CO2 jako kdyby u nás přestala jezdit celý rok všechna osobní auta?

Na sociální síti se objevil i komentář k požadavkům druhé vládní strany ČSSD ke změnám v plánovaném rozpočtu. „A teď jsou ČSSD naši koaliční partneři a vymysleli další přemrštěné požadavky na státní rozpočet. Na začátku týdne mluvili o tom, že chtějí 18,5 miliard navíc pro svoje ministerstva. Na středeční tiskovce to ještě nafoukli. Teď říkají, že by chtěli už přes 20 miliard! Jasně,“ píše se na profilu Andreje Babiše.

„Přitom nepřišli s žádnými návrhy na to, kde by se dalo ušetřit, aby se jejich neustále stupňující požadavky daly z něčeho zaplatit. Klasika,“ tvrdí Babišovo hlášení, přestože sociální demokraté opakovaně mluví o možnostech zdanění bank, případně velkých firem za účelem dostat do státní kasy potřebné prostředky.

„Teď nám ekonomika zpomaluje, i když ne nijak dramaticky. Kolegové z Ministerstva financí tento týden vydali novou makroekonomickou predikci, podle které by letos HDP měl stoupnout 2,5 procent, což je pořád slušné. Příští rok by to sice mělo být o něco slabší, růst HDP by měl být 2,3 procent, i to je ještě solidní. Rozhodně bychom ale neměli nic podcenit. Vím, že je paní Schillerová bojovnice a bude do posledního dechu o rozpočtu jednat. Namísto vzkazů přes média si s jednotlivými ministry sedne k jednacímu stolu a probere konkrétní požadavky. Bude se bavit věcně nad podrobnou analýzou výdajů jejich kapitol – nejen o neustálém navyšování. Pobaví se s nimi taky o možnostech úspor provozních výdajů,“ uvádí profil předsedy vlády a upozorňuje na nutnost úsporného rozpočtu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš ČSSD Klimatické změny

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy