Foldyna chce rekonstruovanou vládu ANO bez ČSSD, Hamáček se rázně ohradil

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) by podporoval rekonstruovanou vládu Andreje Babiše (ANO) v případě, kdy by ji opustila sociální demokracie. Kritizoval některé členy nejužšího vedení strany, především ministry zahraničí Tomáše Petříčka a ministryni práce Janu Maláčovou.

Foldyna se v minulých dnech stal terčem kritiky některých členů stranického vedení poté, co se zúčastnil sobotního vlasteneckého setkání v Příčovech na Příbramsku. Místopředseda ČSSD Petříček Deníku řekl, že všechny Foldynovy kroky z poslední doby jen ukazují, že se s programem a hodnotami strany otevřeně rozchází.

Foldyna dnes iDnes.cz řekl, že Petříček by spolu s vedením mohl vyvodit odpovědnost například za neúspěchy strany v několikerých volbách. Petříček či Maláčová podle něj prezentují názory, kterým někdy dají za pravdu liberální voliči, ti však nevolí ČSSD, ale Piráty. Skutečná témata ČSSD podle něj převzala hnutí ANO a SPD. Ze strany Foldyna zatím odejít nechce.

Sociální demokracie by podle Foldyny neměla odcházet z vlády. "Ale neměla by okopávat kotníky koaličnímu partnerovi jenom proto, aby se zviditelnila, protože se stává naprosto nedůvěryhodnou politickou silou," uvedl. V případě odchodu ČSSD by kabinet dál podporoval. "Ano, já bych podporoval rekonstruovanou vládu," řekl.

Předseda ČSSD Jan Hamáček se proti vyjádření bývalého stranického místopředsedy ohradil. "Pan Foldyna buď bude respektovat politiku a rozhodnutí sociální demokracie, nebo nebude členem sociální demokracie," napsal serveru Novinky.cz Hamáček.

ČSSD zvažuje odchod z vlády kvůli několikaměsíčnímu sporu o výměnu ministra kultury. Prezident Miloš Zeman v závěru července po dvou měsících vyhověl návrhu na odvolání Antonína Staňka (ČSSD), nejmenoval však dosud jeho nástupce.

Tím má být podle ČSSD místopředseda strany Michal Šmarda, Zeman je však k němu kritický a definitivně se k jeho nominaci má vyjádřit v polovině srpna. ČSSD má vážné výhrady i k rozpočtu na příští rok, postrádá v něm pro své resorty přes 20 miliard korun.

Zeman v červnu řekl, že odchod ČSSD z vlády, kterým strana hrozila v dosud nedořešeném sporu o výměnu ministra kultury, by znamenal pouze rekonstrukci kabinetu. Babiš řekl, že v případě odchodu ČSSD by vyjednával s ostatními stranami o dalším postupu včetně jejich možné podpory pro rekonstruovanou vládu. Předčasné volby nepovažuje za vhodnou variantu.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna ČSSD Vláda ČR Tomáš Petříček Jan Hamáček Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy