Odboráři rozhodnou o zahájení stávky proti reformám

Praha - Proti vládní penzijní, daňové, zdravotnické a sociální reformě budou odboráři nejspíše bojovat stávkou. Kdy a v jakém rozsahu se uskuteční, rozhodnou v pátek, odboráři z pražského dopravního podniku ale již ve čtvrtek avizovali, že hodlají zastavit dopravu v Praze v pondělí 13. června.

"Nechci říkat, že je stávka neodvratná, ale přiblížilo se to 99,9 procentům, že stávka bude," řekl po čtvrtečním jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. "Musím říct, že k Asociaci samostatných odborů a zemědělcům se přidal ještě odborový svaz horníků a ti připraví blokády," doplnil Dufek, podle kterého mají odbory připravený plán totální blokády Prahy. Stávka zasáhne i železnici.

Pražské dopravní odbory plánují stávku již na pondělí 13. června, a to od 03.00 do 16.00. Odboráři pražského dopravního podniku o tom ve čtvrtek informovali na svém webu. Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajblík tento termín zatím nepotvrdil. "Nejde o oficiální termín, který by schválila koalice dopravních odborových svazů," uvedl s tím, že tato možnost je jedna z pracovních verzí.

Také na večerním jednání s vedením dopravního podniku odbory řekly, že definitivní termín bude znám v pátek v poledne.

České dráhy avizovaly, že pokud stávka proběhne, není možné zajistit v Česku provoz vlaků.

A odborář Jaromír Dušek hovoří o blokádě dálnice D1 i hranic.

"Vláda je připravena jednat, na druhou stranu představa, že vláda ustoupí vydírání, a stáhne úplně všechno, není realistická. My jsme s představiteli odborů jednali, nadále jsme připraveni jednat. Pečlivě jim vysvětlovat jednotlivé reformní kroky. Ale že by se stáhly reformy jako celek, to si nedovedu představit. To by se ztratil důvod existence této vlády," řekl k tématu stávky Mediafaxu premiér Petr Nečas (ODS).

Odborům se nelíbí oddalování důchodového věku. "Je pro nás nepředstavitelné, aby tramvaj, autobus nebo metro řídil sedmdesátiletý řidič nebo strojvedoucí nebo zaměstnanec v jiné namáhavé profesi," píší odboráři ve svém prohlášení. Připomínají, že pokud v šedesáti letech přijdou o zaměstnání, nebudou mít šanci najít další.

"O tom všem jednaní již několik měsíců odboráři s vládou, ale zatím bezvýsledně. Stále doufáme, že zdravý rozum zvítězí, ale zatímco jednání nevedou k přijatelnému výsledku, Poslanecká sněmovna schvaluje jeden vládní návrh zákona za druhým," stěžují si.

Odborům se nelíbí i další část důchodové reformy, jsou proti návrhu, aby bylo možné převést malou část odvodů ze státního systému do vlastního spoření u fondů. U zdravotnické reformy se neřeší příjmová stránka, peníze se "získají z kapes lidí".

Odmítají současně růst daně z přidané hodnoty či zvyšování zdanění zaměstnanců a naopak daňové úlevy podnikatelům. V sociální reformě odbory pak nesouhlasí třeba s vyplácením dávek na sociální karty a odmítají rušení takzvaných režijních jízdenek.

"Beru protesty odborů i stávku jako krajní prostředek. Ale jako legitimní prostředek vyjádření názorů sociálních partnerů. Bude-li stávka příští týden, budu to brát trochu jako kách." uvedl Kalousek, který je ale toho názoru, že jednání ještě neproběhl dostatečný počet.

Postup odborů kritizoval také ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Sice považuju stávku za legitimní způsob odporu, ale ne kvůli falešným argumentům. "Mě skutečně zarazily argumenty odborů, když například říkají, že je nesmyslné, aby někdo řídil tramvaj nebo autobus nebo metro v sedmdesáti letech. To jsou přece falešné argumenty. Nikdo z těch, kteří dnes řídí metro, autobus nebo tramvaj nebude odcházet do důchodu v sedmdesáti letech," řekl Drábek.

Pozdní odchod do důchodu se bude týkat dnešní mladé generace. "Dnešním šestnáctiletým je potřeba férově říci: ano, vypadá to tak, že podle demografického vývoje a podle průměrného věku dožití budete odcházet do důchodu v sedmdesáti letech. Já to považuji za mnohem lepší řešení než to, jaké používají někteří jiní, například Sobotka, který říká: nemusíte mít obavu, budete odcházet do důchodu v 65 letech a potom se najednou skokově zvýší věk odchodu do důchodu," dodal ministr.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Odbory stávka

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy