Schůze se konat bude. Do sněmovny to stihneme, tvrdí poslanci

Praha - Ačkoliv by se měla ve čtvrtek zastavit v Praze doprava a odboráři chtějí blokovat hlavní příjezdové komunikace do metropole, schůze Poslanecké sněmovny se bude konat, je přesvědčená šéfka dolní parlamentní komory Miroslava Němcová (ODS). S přerušením schůze ve čtvrtek nepočítá, sdělila v pondělí.

"Schůze se normálně bude konat. Začíná v úterý, takže poslanci už budou v Praze," řekla Mediafaxu Němcová. Na dotaz, zda se neobává dopravních komplikací uvnitř metropole, neodpověděla. "Poslanci budou v Praze, na schůzi normálně dorazí," řekla.

Ani místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek se neobává, že by doprava v Praze zkolabovala. "Schůze normálně poběží. Připadá mi absurdní představa, že by v Praze nefungovala žádná doprava. Myslím, že bude blokáda před Úřadem vlády, ale tam je vždycky," řekl Mediafaxu.

Za přehnaný považuje plán premiéra Petra Nečase (ODS), že v případě nutnosti policie rozežene stávkující odboráře vodními děly. "Podle toho, jak mluví Nečas, mi to připadá, jako bychom se vrátili v čase do roku 1988. Nečasova vláda má koneckonců asi stejnou oblíbenost, jako vláda Milouše Jakeše," uvedl Zaorálek. Nelíbí se mu, že se premiér chystá proti stávkujícím zasáhnout silou a schází se před stávkou údajně i s představiteli policie.

Ačkoliv stávku odborů ČSSD podporuje, nezapojí se do ní. "Je to akce odborářů. My máme jako poslanci zase svou práci," dodal Mediafaxu Zaorálek.

Vedení sněmovny předpokládá, že se ve čtvrtek budou konat hned dvě schůze sněmovny. První řádná, na ní budou poslanci interpelovat ministry Nečasova kabinetu, a druhá mimořádná. Ta se bude věnovat kauze ProMoPro a ministrovi obrany Alexandru Vondrovi (ODS). V kauze se jedná o předražené zakázky, které společnost ProMoPro získala bez výběrového řízení během českého předsednictví Evropské unii. Některé informace naznačují, že někdejší ministr pro evropské záležitosti Vondra musel o kontroverzní zakázce vědět. Celou věc vyšetřuje policie.

Čtvrteční stávka dopravních odborů potrvá 24 hodin a ochromí městskou dopravu v Praze, Brně, Olomouci, Opavě a ve Zlíně. Zastaví železnici na celém území České republiky. Odboráři plánují i blokády některých důležitých silničních uzlů.

Původně chtěly odbory stávkovat v pondělí, to jim však městský pražský soud zakázal. Stávku prý oznámily moc pozdě. Ve čtvrtek tak odboráři chystají masivnější a radikálnější akci.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna stávka

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy