Poslanci si při cestě do sněmovny zasportovali, někteří se i zapotili

Praha - Hlavní město je mnohem volnější než v běžné všední dny, libovali si poslanci, kteří přicházeli v den dopravní stávky na čtvrteční schůzi sněmovny. Někteří došli pěšky, další dojeli na skútru a napříč politickým spektrem byla řada z nich zpocená.

Pěšky přišel ke sněmovnímu vchodu premiér Petr Nečas (ODS), který si nasadil sako až ve chvíli, kdy spatřil čekající novináře. Na poznámku, že je trochu zpocený, reagoval: "To už tak bývá, když musíte jít v obleku."

Premiér uvedl, že urazil trasu "částečně autem, ale většinou pěšky". Po krátkém zamyšlení přiblížil, že ušel zhruba tři kilometry. Jestli si bude podobnou tříkilometrovou procházku dávat pravidelně, agentuře Mediafax prozradit nechtěl. Reagoval jen s úsměvem: "Je to zdravé".

Nečas okomentoval i průběh stávky: "Všichni s tím počítali, z tohoto pohledu se ukazuje, že vláda použila žaloby a soud vydal předběžné opatření, protože tím umožnila všem subjektům i občanům se lépe připravit." Před celkovým hodnocením protestu chtěl ale počkat na odpolední špičku.

"Šlo se mi dobře, mám to naštěstí kousek, asi čtvrthodinku. Bydlím nahoře na Hradčanské," zmínil Jiří Dolejš (KSČM). Přišel celý mokrý a připustil, že se bude muset převléknout. Dodal ale, že to byla příjemná procházka.

Z nedalekého Klárova přišla také Kateřina Klasnová (VV). "Šla jsem pěšky, cestu jsem měla příjemnou a rychlou," řekla Mediafaxu a spěchala řídit schůzi. Pár minut po ní dorazil i její manžel Vít Bárta (VV). "Doufal jsem, že ji cestou doženu, že vyběhnu o pár minut za ní, ale bohužel, moje žena je velmi rychlá," vysvětloval novinářům, proč manželé přišli každý zvlášť.

"Měl jsem krásnou procházku ranní Prahou," zmínil bývalý ministr dopravy a připojil: "Myslím si, že vše probíhá velmi důstojně. Je potřeba poděkovat všem, kteří na jedné straně ustoupili z radikálních požadavků a chovají se zodpovědně, a z druhé strany, pokud mají nějaký názor, to ho projevují kultivovanou cestou."

Pěší výpravu přivedl do sněmovny předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík (STAN). Jeho klub přišel v červených tričkách s nápisem "Odpovědní pracují" na hrudi. "Praha je volná, všude je prázdno, skvěle jsme se potkali a dali si ranní kávu a prošli jsme se po Praze. Odboráři nikde," pochvaloval si s tím, že vyrazili ze stanice metra Malostranská.

"Odboráři přispěli k tomu, že vláda je stmelenější, Věci veřejné začaly být konstruktivní. Myslím, že stávka má své první výsledky a je třeba odborům poděkovat," pochvaloval si Gazdík.

Na skútru přijel Viktor Paggio (VV): "Jelo se mi krásně, ale na tom skútru je to naštěstí úplně jedno, jestli je doprava ucpaná, nebo ne. Jezdím ze Žižkova, mám to přes řeku kousek, tak šest minut." Paggio podle svých slov jezdí pravidelně. "Je krásné počasí, tak jezdím na skútru, i když není stávka," uvedl s tím, že se mu líbil i zvýšený počet lidí na kolech.

V rozedraném triku na skútru přijel i Jan Vidím (ODS), který se do obleku převlékl až ve sněmovně. Babeta dovezla z Košíř před bránu dolní komory parlamentu Petra Skokana (VV). "Já na ní jezdím už třicet let a tady v Praze, když je dobré počasí, je to ideální dopravní prostředek," zmínil.

Skokan si ale zároveň posteskl: "Dneska jsem si to ani neužil. Nejvíc si to užiju, když jsou kolony, kterými se můžu prodírat, mezi auty, ve kterých lidé sedí zavření jako v plechovkách. Tentokrát byla ale doprava velice mírná. Kolegové můžou mír radost, protože ani na Den země nevytáhlo tolik lidí kola a jednostopá vozidla."

Různé cesty do sněmovny zvolili sociální demokraté. "Jel jsem s kolegou. Abychom nekomplikovali dopravu, takže jsme se dohodli čtyři, abychom vůz plně obsadili. Jeli jsme z Prahy 4," přiblížil Jeroným Tejc (ČSSD) a připojil: "Praha je výborná, v 5:45 to trvalo asi 15 minut."

Víc než hodinu naopak trvala pěší túra Ivana Ohlídala (ČSSD), který vyrazil z Dejvic. "Vyrážel jsem před čtvrt na osm. Byla to docela příjemná procházka, ale každý den se to samozřejmě nedá realizovat, to by byly velké časové ztráty," uvedl poslanec. Při pohledu na hustotu provozu si nakonec říkal, že mohl jet i autem, pěší cestu ale zvolil raději jako jistotu. "Nakonec to byla docela dobrá procházka," uzavřel.

Stávkový den se projevil i ve sněmovní šatně, kde bylo kolem deváté zhruba patnáct jízdních kol. "V jiné dny tu bývá tak jedno," řekla Mediafaxu místní šatnářka.

Čtvrteční program sněmovny začal písemnými interpelacemi na členy vlády. Od 11 hodin má přijít na řadu mimořádná schůze ke kauze ProMoPro, která se týká ministra obrany Alexandra Vondry (ODS).

 

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna stávka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy