Topolánek napsal Barrosovi dopis kvůli zavedení víz do Kanady

Praha – Zavedení víz do Kanady přimělo předsedu ODS a bývalého premiéra Mirka Topolánka napsat dopis předsedovi Evropské komise (EK) Josému Barrosovi. Topolánek v dopise žádá, aby se EU postavila za Českou republiku ve věci zavedení víz pro Čechy cestující do Kanady.

V úvodu dopisu píše, že kanadská opatření zavedená tento týden jdou proti společnému úsilí EU - budovat Evropu bez bariér a ulehčit tím lidem pohyb mezi státy. „Pokud nemá být stále skloňovaná solidarita jen politickou frází, musí orgány Evropské unie i jednotlivé členské země Českou republiku podpořit. Ne v září, ale hned,“ apeluje v dopise Mirek Topolánek.

Předsedovi ODS se zvláště nelíbí způsob, jakým Kanada opatření realizovala, neboť tím postavila stovky českých občanů do nepřijatelné a nedůstojné pozice. „Jediné místo pro vyřízení víz je totiž v hlavním městě sousedního státu. Tam teď čeští občané každý den směřují a postávají ve frontách i na ulici, aby mohli odcestovat do Kanady. Podle posledních informací prezentovaných v tisku navíc do budoucna kanadské velvyslanectví ve Vídni nebude vydávat vízum na počkání či v rámci jednoho dne. Nebojím se v tomto okamžiku přirovnat přístup Kanady k českým občanům k šikaně,“ shrnuje situaci.

Podle ČTK je ale informace deníku Právo o tom, že čeští zájemci o vízum do Kanady budou muset od pondělí čekat na vyřízení svých žádostí na velvyslanectví ve Vídni do druhého dne, mylná. Mluvčí kanadského velvyslanectví Michael Vlček ČTK řekl, že občané ČR budou i nadále moct získat vízum na velvyslanectví ve Vídni ještě v den podání žádosti.

Dopis Mirka Topolánka José Barrosovi: 

Vážený pane předsedo, milý příteli,

společně jsme se snažili budovat Evropu bez bariér. Podařilo se rozšířit schengenský prostor. Hranice mezi mnoha evropskými státy jsou dnes jen čárou na mapě. Dosáhli jsme plošného zrušení víz pro cesty občanů dalších členských států EU do USA. To všechno mělo přece jeden společný cíl. Ulehčit lidem pohyb mezi státy a vytvářet prostředí, v němž mají všichni členové společenství stejné podmínky.

Opatření, které proti České republice uplatnila v tomto týdnu Kanada, jde jednoznačně proti našemu společnému úsilí. Jde také proti základním principům a zájmům Evropské unie – proti tomu, co jsme společně prosazovali a hájili. Pokud nemá být stále skloňovaná solidarita jen politickou frází, musí orgány Evropské unie i jednotlivé členské země Českou republiku podpořit. Ne v září, ale hned.

Způsob, jakým Kanada svoje opatření realizovala, skutečně staví stovky českých občanů do nepřijatelné a nedůstojné pozice. Jediné místo pro vyřízení víz je totiž v hlavním městě sousedního státu. Tam teď čeští občané každý den směřují a postávají ve frontách i na ulici, aby mohli odcestovat do Kanady. Podle posledních informací prezentovaných v tisku navíc do budoucna kanadské velvyslanectví ve Vídni nebude vydávat vízum na počkání či v rámci jednoho dne. Nebojím se v tomto okamžiku přirovnat přístup Kanady k českým občanům k šikaně.

Vážený a milý příteli,

pevně věřím, že nedopustíte, aby Evropská unie a její členské státy tiše přešly, že se jeden z plnohodnotných a aktivních partnerů – Česká republika – ocitá nezaslouženě v nedůstojné a nerovné pozici. Spoléhám na Vaše odhodlání, které jsem poznal při společných jednáních, a žádám o pomoc při prosazování rovných podmínek pro náš stát.

 

Mirek Topolánek,

předseda ODS

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek José Manuel Barosso

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy