Člen Berdychova gangu Šulej je na svobodě. Odjel zpět do Irska

Praha - Bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky a jeden z členů nechvalně proslulého Berdychova gangu Maroš Šulej je už víc než měsíc na svobodě a minulý týden se vrátil do Irska, kde má přítelkyni a dvě děti. Informuje o tom v pondělním vydání deník Právo.

Právě do Irska Šulej uprchl na přelomu let 2001 a 2002 poté, co policie začala rozkrývat zločiny skupiny kolem Davida Berdycha. V Dublinu si podle dostupných informací založil stavební firmu, v níž poté zaměstnal dalšího člena gangu Tomáše Půtu, který tam rovněž utekl před trestním stíháním na podzim roku 2003, píše Právo. Oba muže ale na základě evropského zatykače zadržela tamní policie v srpnu 2006. Irské soudy je vydaly ke stíhání do vlasti a v květnu 2008 oba skončili v českých věznicích. Šulej nakonec dostal za pomoc k loupeži a za krádež v rámci procesu kolem Berdychova gangu šestiletý trest. Podle Půtova advokáta Jaroslava Ortmana si Šulej odpykal pět ze šesti let trestu a soud ho před více než měsícem pustil za dobré chování na podmínku na svobodu. Jak Ortman dále v Právu uvedl, Šulej v pátek odletěl do Dublinu. "Myslím si, že to ví i policie, že jel zpět do Irska, on to nijak netajil a žádný zákaz vycestovat neměl," řekl Právu advokát, který se Šulejem po jeho propuštění několikrát mluvil. Šulej je přitom společně s Půtou a dalšími třemi muži od loňského října obviněn z tzv. loupeže století ze září roku 2002, kdy maskovaní lupiči přepadli vůz bezpečnostní agentury a sebrali z něj 154,2 milionu korun. Peníze se nikdy nenašly. Šulej s Půtou podíl na činu striktně odmítají, nicméně soudu se s největší pravděpodobností nevyhnou. Policejní vyšetřování je téměř ukončeno a v nejbližších týdnech by měla policie podat návrh na podání obžaloby, uvádí Právo. Je otázkou, zda by se Šulej v případě pravomocného odsouzení za podíl na loupeži století, kdy mu hrozí až patnáct let vězení, dobrovolně vrátil a jestli by české úřady nemusely už podruhé žádat Irsko o jeho zatčení a vydání do vlasti. "Mně tvrdil, že se určitě vrátí na začátek soudu v kauze loupeže století, aby se mohl osobně hájit," řekl Právu advokát Ortman.

Související

herečka Hana Vágnerová Rozhovor

Herečka Hana Vágnerová málem zemřela

Praha - V novém seriálu Expozitura září herečka Hana Vágnerová v roli policistky Terezy, která odhalí Berdychův gang. Seriál je založený na skutečných událostech, proto se na něj musela i tvrdě připravovat. V rozhovoru pro magazín DNES však otevřeně mluvila i o nejtěžším období svého života - kdy měla anorexii.

Více souvisejících

kauza: berdych

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Vrtulník s Raísím našel turecký dron. Rusko zapojilo do pátrání desítky specialistů

Zdroj tepla pocházejícího z havarovaného vrtulníku, ve kterém zemřeli prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján, identifikoval turecký dron. Turecká strana jeho lokalitu poskytla íránským úřadům. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy