Němcová: Poslanci ODS budou bránit stravenky

Praha - Občanští demokraté podpoří názor svých koaličních partnerů – strany Věci veřejné – a pokusí se zablokovat zrušení daňového zvýhodnění tolik oblíbených stravenek. Ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu to uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

"Debata o stravenkách uzavřená není. Jako vedení ODS jsme se na toto téma taky bavili. Budeme chtít otevřít ještě toto téma na jednání sněmovny s tím cílem, aby se na stravenky nesáhlo, když to řeknu jednoduše," řekla Němcová."Obávám se, že debata o stravenkách uzavřená není - i kvůli tomu, jak zvláštně se daňová reforma na vládě schvalovala," řekl agentuře Mediafax poslanec Marek Benda (ODS) a dodal: "Také si nejsem jistý, jestli by se daňové zvýhodnění pro stravenky mělo rušit a nahrazovat paušálem, který může státní kasu ve svém důsledku stát víc.""Byl jsem otevřený debatě o nezrušení některých výjimek, stravenky patřily mezi ně, ale vždy preferuji, když se výjimka zruší. Tam převažuje můj názor a mé politické myšlení," zmínil po jednání vlády premiér a předseda ODS Petr Nečas.Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) agentuře Mediafax už dříve řekl: "ODS dlouhodobě prosazuje průhledný daňový systém a odstranění nesystémových daňových výjimek. Je nespravedlivé, že různé benefity dnes čerpají jen vybraní zaměstnanci, ale z daní na ně přispívají všichni." Ministr Kocourek směrem ke stravenkám navíc začátkem srpna uvedl, že se "staly v ČR paralelní měnou, za kterou lidé nekupují jen potraviny, ale i jiné věci jako potraviny a alkohol."Podle daňové reformy, kterou ve středu schválila vláda Petra Nečase, by daňové zvýhodnění stravenek mělo být zrušeno a nahrazeno daňovým bonusem ve výši 3000 korun měsíčně. Proti tomu vystoupil předseda poslanců VV Vít Bárta, záměr dlouhodobě kritizují odbory, opozice i zaměstnavatelé.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Stravenky

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy