Nejste idioti, omluvil se Kalousek europoslancům

Praha - Zástupci ODS v Evropském parlamentu Hynek Fajmon a Ivo Strejček se v pondělí dočkali omluvy od šéfa rezortu financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Dvojice europoslanců ho kritizovala za nízkou účast na zasedáních evropských ministrů financí, Kalousek je v reakci nazval bezvýznamnými idioty.

Duo Fajmon-Strejček na webu občanských demokratů ministru financí vytklo, že před dvěma týdny chyběl na jednání svých evropských kolegu v polské Vratislavi, kde se jen nechal zastupovat náměstkem."Je s podivem, že ministr Kalousek z údajně proevropské TOP 09 takto postupuje již řadu měsíců. Je rovněž s podivem, že česká média tuto zcela nezvyklou praxi českého ministra financí nechávají bez povšimnutí. Mezi evropskými ministry financí je přitom Miroslav Kalousek zdaleka největším absentérem," uvedli europoslanci ODS."Byl bych docela rád, kdybyste si vytáhla moji účast na zasedáních ministrů financí a vzkázala těm europoslancům, jejich jména si nepamatuji, protože jsou příliš bezvýznamní idioti, že jezdím na všechna důležitá zasedání, pokud náhodou není něco důležitějšího," ostře reagoval Kalousek pro Lidové noviny.Ministr financí, na kterého se kvůli výroku snesla ale i kritika od jeho kolegy, šéfa poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka (STAN), se za svůj přešlap omluvil. "V okamžiku mimořádného vypětí jsem na adresu dvou europoslanců použil výrazy, které jsem použít neměl a za jejichž vyřčení se hluboce stydím. Takové výroky skutečně nepatří ani do politiky, ani do slušné společnosti. Velmi se proto všem omlouvám, trvám však na tom, že své povinnosti v Radě ministrů Evropské unie plním svědomitě," uvedl Kalousek.Pro šéfa rezortu financí byly uplynulé týdny hektickým obdobím, na vládě finišovalo projednávání státního rozpočtu. Ve čtvrtek 15. září, jen den před zmíněným jednáním ve Vratislavi, musel Kalousek kvůli nevolnosti opustit jednání tripartity a nechat se ošetřit v Ústřední vojenské nemocnici. Minulou středu, těsně před schválením rozpočtu, pak při cestě mezi sněmovnou a vládou stihl profackovat mladíka, který mu sprostě nadával a vyhrožoval šibenicí.Večer po schválení rozpočtu navíc Kalousek o svém vládním šéfovi Petru Nečasovi (ODS) řekl Lidovým novinám, že je premiérem z milosti kmotrů. Nečas na to v pátek, kdy rozhovor vyšel, reagoval slovy, že má obavy o zdravotní a psychický stav svého ministra a že mu jeho výroky odpouští. To už byl ale Kalousek v Americe, aby mimo jiné přebral cenu za nejlepšího ministra financí střední a východní Evropy. Premiérovi vzkázal, že si o jeho zdraví nemusí dělat starosti.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Charanzová a Zdechovský jsou nejvlivnější čeští europoslanci v Bruselu

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je 22. nejvlivnějším členem Evropského parlamentu (EP). Vychází to z analýzy webu eumatrix.eu, která dlouhodobě hodnotí vliv evropských poslanců v Bruselu. Před ním se z českým zástupců umístila na šesté příčce místopředsedkyně EP Dita Charanzová (Renew). Evropská lidová strana (EPP) se zároveň stala nejvlivnější politickou skupinou v EP.

Více souvisejících

europoslanci Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy