Praha - Lídr ČSSD Jiří Paroubek v rozhovoru pro agenturu Mediafax zavzpomínal na svou bývalou profesi a zhodnotil úroveň českých restaurací. Paroubek přiznal, že sám je milovník exotických kuchyní, nepohrdne však nikdy ani českými škubánky nebo kaprem.
Red.: Jaký máte vztah k vaření a kulinářství?
J.P.: V podstatě i profesní. Studoval jsem obor Restauračního stravování na Vysoké škole ekonomické a v tomto oboru jsem následně pracoval s drobnými přestávkami jako ekonom takřka do revoluce. Je to obor velice živý a vždy mě bavil.
Red.: Jak byste tedy zhodnotil současnou úroveň českých restaurací?
J.P.: Musím říci, že za dvacet let od revoluce učinilo restaurační stravování kvalitativně ohromný pokrok. Dnes v každém městě naleznete nějakou dobrou restauraci v nejrůznějších cenových kategoriích, kde je možno se slušně najíst. To za minulého režimu nebylo, dobrá úroveň stravování se udržovala jen ve dvaceti nebo třiceti restauracích a zbytek byly pouhé nalévárny alkoholu. Výhodou je také to, že většina restaurací a částečně také hotelů bylo po revoluci pořízeno zcela nově.
Red.: Pokud byste měl zhodnotit restaurace v Praze a na zbylém území Česka, nacházíte nějaké zásadní rozdíly?
J.P.: Myslím, že centrum Prahy je nyní již srovnatelné s Paříží. Podle mě je málo světových měst s takovou úrovní služeb, jakou má Praha. Nutno ale dodat, že už snad neexistuje v České republice město, kde by nebyla dobrá restaurace. Jezdím často do Ústeckého kraje a ještě se mi nestalo, že bych se v tamních restauracích špatně najedl.
Red.: Vsázíte při výběru restaurací na jistotu, nebo raději zkoušíte stále nová zařízení?
J.P.: Jak kdy. Vracíme se s Petrou tam, kde jsme byli spokojeni, ale rádi zkoušíme i nová místa. Teď, když je Petra těhotná, preferujeme spíše užší okruh restaurací. Nejčastěji navštěvujeme jednu řeckou restauraci, někdy také argentinskou. V posledních měsících jsme ale většinou večer doma.
Red.: Jakou kuchyni máte nejraději?
J.P.: Já jsem velmi vděčný strávník a jím skoro všechno. Jen málokdy se stane, že mi něco nechutná. Nicméně rád mám zejména řeckou, čínskou a italskou kuchyni. Ovšem výtečné jsou také například vietnamské, francouzské, maďarské nebo i slovenské speciality.
Red.: Co Vás při cestování zaujalo mezi zahraničními specialitami nejvíce?
J.P.: Senzační byl třeba krabí koláč, který jsme si dali s Petrou ve Washingtonu. V Číně v provincii Sečuán nebo přímo v Pekingu jsou zase skvělé restaurace, které připravují na nejrůznější způsoby kachny.
Red.: Jak se stavíte k české kuchyni?
J.P.: Česká kuchyně je výborná, ale nezdravá. Škubánky s mákem, kaprem nebo candátem však nikdy nepohrdnu.
Red.: Zkoušel jste někdy exotické hity, jako jsou různé pražené kobylky a cvrčci?
J.P.: To zase ne. Ale jedl jsem různá exotická jídla v Libanonu nebo v Maroku. Japonská a brazilská kuchyně je ostatně také velmi zajímavá.
Red.: Vy sám vaříte?
J.P.: Když je potřeba tak ano, ale většinou na vaření nemám čas. Rád připravuji na zahradě třeba maso na ohni.
Red.: Sledujete také televizní pořady o vaření?
J.P.: Někdy se dívám na satelitní pořad TV Paprika, tam jsou zajímavé kulinářské pořady. Když mi zbyde pět nebo deset minut, tak se nechávám inspirovat.
Red.: Je o vás známo, že máte zálibu ve víně. Nabídne ČSSD ve svém programu také něco českým a moravským vinařům?
J.P.: Určitě ano. Vinaři jsou komunita, se kterou jsme trvale v kontaktu a hodláme ji podporovat. Kvalita českého vinařství je velmi dobrá a stále stoupá. Zvláště bílá vína mají skutečně světovou úroveň.
Související
Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek
Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD
Aktuálně se děje
včera
Orbán terčem kritiky. Von der Leyenová řekla, proč mu vyčítá jeho postoj k válce na Ukrajině
včera
Trump, Putin a testy na covid? Jsou to prý pohádky. Jenže reagoval Kreml
včera
Počasí v zimě očima modelů. Na světě jsou první předpovědi sněhové nadílky
včera
RECENZE: Vlastně se nic nestalo – svět OnlyFans na pozadí rozpadajícího se vztahu
včera
Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila
včera
Ukrajinci jsou v Kurské oblasti i po dvou měsících. Experti tvrdí, že Putina to může posílit
včera
Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice
včera
Islámský stát vstává z mrtvých. Před teroristy varuje šéf jedné z tajných služeb
včera
Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog
včera
Orbán už má připravené šampaňské pro případ Trumpova vítězství
včera
Zvrat v případu atentátu na Fica. Nejvyšší soud má problém se závěry prokuratury
včera
Američané na Blízkém východě selhali. Klíčový muž jde na ruku Izraeli, říká expert
včera
OBRAZEM: Tusk přijel s delegací na mezivládní konzultace do Prahy
včera
Hurikán Milton znovu zesílil a míří do Tampy. Meteorologové odhadují, co se stane
včera
Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území
včera
Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha
včera
Jsou v tom nevinně? Jurečka vysvětluje, proč mají růst platy politiků
včera
Autem po Evropě: Jak kvalitní jsou silnice a kolik stojí dálniční známky? Česko chystá novou cenu
včera
Měsíční paušál pro první dámu? Chtěl jsem napravit, co je nefér, říká Pavel
včera
Zas*aný Putin, ulevil si Biden. Trump si se šéfem Kremlu volá, tvrdí slavný novinář
Americký investigativní novinář Bob Woodward brzy vydá novou knihu s titulem „Válka“. Odhaluje v ní zdánlivě šokující informace o průběhu války na Ukrajině a v Izraeli, ale i vše ze zákulisí Bílého domu za Joea Bidena. Rovněž prohlásil, že si Donald Trump od doby, co odešel z funkce amerického prezidenta, až sedmkrát volal s ruským lídrem Vladimirem Putinem.
Zdroj: Jakub Jurek