Koalice "v hrůzném roce" posiluje, levice má nadále většinu

Praha - Pokud by se v lednu konaly volby, jejich jasným vítězem by se s téměř 25 procenty stala ČSSD, daleko za ní, s desetiprocentním rozdílem, by skončila ODS. Věcem veřejným by brány Poslanecké sněmovny zůstaly zavřené, vyplývá to z průzkumu STEM, jehož výsledky se zveřejnily v úterý.

Z lednového průzkumu zároveň vyplynulo, že hlavní české politické strany stabilizují svoji pozici a minulý propad dokázaly zastavit i Věci veřejné. Přesto by se do sněmovny neprobojovaly, svůj hlas by jim dalo pouze 3,5 procenta voličů.

ODS by získala 14,9 procenta hlasů, třetí příčku by s téměř 11 procenty obsadila druhá nejsilnější pravicová strana TOP 09. Strana KDU-ČSL nadále balancuje na hranici pětiprocentní volitelnosti, v lednu by pro ni v případných volbách hlasovalo 3,9 procenta obyvatel.

Pokles preferencí se týká i komunistů, kteří by získali 11,3 procenta hlasů voličů.

Průzkum STEM se uskutečnil ve dnech 29. prosince až 9. ledna a odpovídalo na něj 1258 respondentů.

Související

Více souvisejících

Volby

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy