Protiraketový štít NATO, trn v ruském oku

Praha - Společná protiraketová obrana NATO v americké režii dostává první obrysy. Američané spustili v Turecku radar, který má být součástí štítu proti íránským raketám.

Radarová stanice má zaznamenat balistické střely na hranici atmosféry. Původně byla plánovaná pro Brdy, teď stojí na jihovýchodě země půlměsíce.Radar v brdských lesích, který s "lapači raket" umístěnými v Polsku prosazovala vláda bývalého amerického prezidenta George Bushe, byl Moskvě trnem v oku.Rusům na projektu vadilo to, že by radar z Čech viděl do evropské části jejich země. Na námitku, že americký systém je zaměřen proti raketám z Íránu, ne z Ruska, nebrali ohled. Představitelé ruské vlády a armády hrozili raketovou odvetou.Bushův nástupce Barack Obama ruský odpor otupil tím, že dal projekt překreslit a radar v Brdech z něj vyškrtl. Američané v Evropě nově rozmístí protiraketový systém na lodích ve Středomoří, který později doplní rakety odpalované ze země. Nebudou v silech, jak plánovala Bushova vláda, ale na pojízdných nosičích.Od roku 2015 budou v Rumunsku, o tři roky později také v Polsku.Přesun těžiště protiraketového štítu ze střední Evropy na jihovýchod umožní, aby před íránskými střelami byli chránění také američtí spojenci na jihu Evropy, které by systém spoléhající pouze na radar v Česku a rakety v Polsku neochránil.Američané se snaží výhrady Rusů vůči protiraketovému štítu mírnit tím, že jim nabídli výměnu informací z radarových systémů NATO a Ruska. Rusové však chtějí víc, požadují, aby mohli ovlivňovat zaměření amerických radarů.Prezident Dmitrij Medveděv pohrozil Američanům a jejich spojencům ruskými raketami na východní hranici NATO - Rusové je rozmístí, pokud americká vláda nebude respektovat jejich námitky k protiraketovému štítu.Nejsou to však jen ruské námitky, ale také peníze, které mohou projekt zbrzdit. Zatímco Bushův projekt počítal s tím, že ho bude kompletně financovat americká vláda, Obama už tak štědrý není.Lapače raket a radary od Boeingu a Lockheed Martin Američané zaplatí. Požadují však, aby se spojenci finančně podíleli na jejich provozu. Roční náklady předběžně vyčíslili na 200 milionů eur, to je více než pět miliard korun.Některé evropské vlády už daly najevo, že projekt protiraketové obrany by s ohledem na hospodářskou krizi raději odložily.

Související

Více souvisejících

NATO protiraketová obrana

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy