Nejvíc lidé věří Dienstbierovi a Němcové, Schwarzenberg zastavil pokles

Praha - Na první příčce zůstává Jiří Dienstbier, na druhou před Bohuslava Sobotku postoupila Miroslava Němcová. Do první pětice se vrátil Karel Schwarzenberg. Mírně se zvýšila popularita Petra Nečase i několika dalších členů vlády. Hodnocení opozičních politiků vesměs stagnuje. Informuje agentura STEM.

Na pozici nejpopulárnějšího politika se drží už od září 2011 místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. V posledním půlroce druhý, předseda téže strany Bohuslav Sobotka, byl odsunut na třetí místo předsedkyní Poslanecké sněmovny PČR a první místopředsedkyní ODS Miroslavou Němcovou. Na čtvrté příčce je tentokrát místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, za ním se, se shodným součtem kladných hodnocení, umisťují předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek.Porovnání výsledků současných a z listopadu loňského roku nesvědčí, kromě dílčích výměn pořadí, o žádných velkých posunech. Stejně jako před dvěma měsíci se ukazuje, že popularita politiků z levé části spektra resp. z opozice stagnuje nebo i mírně klesá (tentokrát se to týká předsedy KSČM V. Filipa). Mírně stouplo hodnocení některých vládních politiků. Polepšil si K. Schwarzenberg, který se vrátil do pětice nejlépe hodnocených představitelů, lehce se zvýšila popularita premiéra P. Nečase. Dalšími, kdo od listopadu mírně získali, jsou ministři L. Heger a P. Dobeš a předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové P. Gazdík.Vedle už zmíněného V. Filipa si od listopadu zřetelně pohoršili už jen dva čelní politici Věcí veřejných – předseda strany R. John a předseda poslaneckého klubu V. Bárta. Oba přitom stále patří do pětice nejkritičtěji hodnocených osobností na naší politické scéně. Spolu s nimi se do ní řadí jejich stranický kolega, ministr školství Josef Dobeš, dále místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra a 1. místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Dlouhodobě obecně platí, že popularita jednotlivých politiků, a zejména předsedů stran, je výrazně diferencována stranickými preferencemi respondentů. Příznivci koaličních stran pozitivněji hodnotí předsedy ODS, TOP 09 a VV a přívrženci opozičních, levicových stran,  vyjadřují příznivější názory na lídry ČSSD a KSČM. Projevuje se to i tentokrát, nelze si však nevšimnout výsledků, které odrážejí stav důvěry, resp. nedůvěry, mezi stranami vládní koalice. Následující graf dokládá, že popularita Radka Johna u příznivců dalších koaličních stran není o mnoho vyšší než u stoupenců opozice.

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politici

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy