Útoky Romů na Šluknovsku poplašily hejtmanku!

Ústí nad Labem - Kulatý stůl k řešení situace na Šluknovsku svolala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD). Mluvčí kraje Zdeněk Rytíř agentuře Mediafax ve středu řekl, že jednání se uskuteční za týden 25. ledna v Ústí nad Labem.

„Cílem je užší vzájemná provázanost a předání informací mezi zainteresovanými subjekty o tom, jak se postupuje v řešení sociálního napětí v této oblasti,“ uvedl Rytíř.„Na jednání by měly být vyhodnoceny přísliby deklarované představitelům obcí Šluknovska jednotlivými institucemi a organizacemi. Ústecký kraj pak všem zúčastněným podá informace o aktuálním vývoji ohledně návrhů legislativních opatření, známých pod názvem Ústecký balíček,“ sdělila hejtmanka Vaňhová.K jednání u kulatého stolu budou pozváni představitelé měst a obcí ze Šluknovska a zástupci dalších institucí, jako je například úřad práce, policie, ministerstvo vnitra, ministerstvo práce a sociálních věcí nebo Agentura pro sociální začleňování.„Bude se hovořit i o postupu zřízení nové policejní stanice a posílení policejní jednotky ve městě Varnsdorf, zazní informace o návrzích opatření k prevenci a účinnému řešení potenciálních sociálních konfliktů v dalších oblastech regionu, starostové ze Šluknovska jistě zhodnotí plnění jednotlivých příslibů z loňského podzimu,“ dodal Rytíř.„Při setkání prezidenta Václava Klause se starosty Šluknovska loni v říjnu pan prezident jasně řekl, že stanovení akčního plánu k řešení problémů sociálního napětí je výhradně v rukou vlády. Mám však pocit, že vláda v této oblasti toho příliš nepodnikla,“ poznamenala hejtmanka.Sociální napětí v regionu vyvolalo loni v létě několik útoků Romů na české obyvatele města. Lidé na to reagovali sérií protestních demonstrací, které několikrát přerostly i v násilné střety s policií. Další emoce vyvolal novoroční útok skupiny Romů na tříčlennou rodinu, při kterém museli být dva muži hospitalizováni. Žena (62), která byla původně jen ošetřena, tento týden zemřela v děčínské nemocnici, policie nařídila soudní pitvu. Za napadení jsou stíháni pro výtržnictví a ublížení na zdraví dva muži. Policie je vyšetřuje na svobodě.

Související

Více souvisejících

Romové napadení

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy