ROZHOVOR: Paroubek je král Kazisvět III, říká poslanec ODS Doktor

Praha - Největší překážkou snižování schodku České republiky, je předseda ČSSD Jiří Paroubek, řekl agentuře Mediafax poslanec Michal Doktor. Tvrdí, že šéf sociálních demokratů je schopný změnit názor o 180 stupňů a nedrží dohody.

Rep: Proč se nedaří dolní parlamentní komoře najít dohodu ohledně nutných úspor na snížení schodku státního rozpočtu?

M.D.: Protože dohoda musí existovat napříč politickým spektrem a postoj sociální demokracie je odvislý od toho, jak se ten který den vyspí předseda ČSSD. Včera ještě dohoda byla a on ji dnes zrušil.

Rep.: Předseda ČSSD Jiří Paroubek po čtvrtečním jednání s ostatními lídry stran a premiérem Janem Fischerem uvedl, že dohoda z Kramářovy vily podle něj byla jiná než ta dnešní. Má pravdu?

M.D.: Jeho dnešní chování je jen dokladem toho, jak je Paroubek nespolehlivý. Je schopný změnit názor o 180 stupňů a nedodržuje žádné dohody. Já odmítám hrát hru s králem Kazisvětem III., kterýžto naštěstí není z boží vůle král, a to jeho odvolávání se na konkrétní ustanovení jednoho zákona o podpoře v nezaměstnanosti vnímám jako snahu zborcení dohody, na kterou včera přistoupil.

Rep.: Předseda ČSSD se odvolává na to, že ostatní strany nedodržují dohodu nesnižovat podporu v nezaměstnanosti, což je pro něj klíčové. Je to jeho postoj, nebo to po něm požaduje poslanecký klub?

M.D.: Paroubek učinil ze členů klubu ČSSD terče na Matějské pouti. Členové klubu jsou díky jeho náladovosti den po dni terčem kritiky zevnitř sociální demokracie i od veřejnosti, takže tady je spíš klub obětí předsedy strany než naopak.

Rep.: Na čtvrtečním zasedání budou strany hledat pozměňovací návrh k úspornému balíčku, na kterém se shodnou všichni. Jak podle vás bude vypadat?

M.D.: Já vycházím z té včerejší dohody. To co se dohodlo v Kramářově vile, by mělo být směrodatné a není zde důležitý názor jednotlivce ale váha dohody, a tak by k tomu měl taky přistupovat Paroubek a jeho sociální demokracie.

Rep.: O co předsedovi ČSSD jde?

M.D.: Paroubek hraje ještě hru navíc. Sociální demokraté celkově hrají politickou projekci, a zatímco se tváří, že jim jde o voliče, jde jim o to, zachovat tu pupeční šňůru mezi státním rozpočtem, respektive jeho výdajovou stránkou, a svými voliči.

Rep.: Premiér Jan Fischer ve svém projevu řekl, že bude-li schodek větší než 164 miliard korun, odstoupí ze svého postu. Je to oprávněný požadavek?

M.D.: Podle mě je nešťastné říkat nějaká čísla. Pokud bude schodek 164,5 miliardy a on odstoupí kvůli půl miliardě, tak je to zvláštní, ale jeho postoj celkově chápu. Pokud ovšem odstoupí kvůli nějaké dané cifře, získá jeho krok zcela jinou symboliku a celé to ztrácí "racio" dělat deficit co nejnižší.

Rep.: Způsobilo by Fischerovo odstoupení další destabilizaci země?

M.D.: Samo o sobě by to nevadilo, ale v kombinaci: ekonomická krize a doznívající ústavní krize by odstoupení premiéra mohlo mít rozhodně nepříznivý dopad.

Rep.: Co je největším rizikem pro Českou republiku nyní?

M.D.: Největším rizikem je to, že by se zhoršil pohled na Českou republiku coby dlužníka. Každý další negativní impuls pro zahraniční investory a kupce dluhopisů České republiky by měl určitě své finanční náklady, například navýšení úroků dlužných částek. Navíc by to mohlo ovlivnit úroky i pro soukromé subjekty.

Rep.: Co je podle vás největší chybou Janotova úsporného balíčku?

M.D.: Mně na něm nejvíce vadí, že nemá žádnou filosofii. Je to pouze údržba a jakési látování děr a také mi vadí ta malá ambice šetřit více na výdajích a nevytahovat peníze na daních, to by mělo být naopak. Na druhou stranu naprosto souhlasím s prohlášením ministra financí o tom, že tato Poslanecká sněmovna již po mnoho let zpět rozdávala peníze v situacích, ve kterých to dělat neměla a v řádech, ve kterých to bylo neomluvitelné, mám na mysli například 70 miliard před volbami v roce 2006.

Související

Více souvisejících

Michal Doktor

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy