Topolánek: Z totality nejsme venku

Praha - Dvacet let po sametové revoluci se Česko stále potácí v totalitě, uvedl předseda ODS Mirek Topolánek na zahájení konference u příležitosti dvacátého výročí sametové revoluce v České republice. Nadějí budoucího vývoje je podle jeho slov mladá generace, která se odmítá řídit strachem.

"Tak jako Bůh zakázal Mojžíšovi přivést do zaslíbené země kohokoliv, kdo zažil egyptské otroctví, čeká nás možná i nás čtyřicet let v postkomunistické poušti. Tedy dalších dvacet, než budeme moci říci, že jsme zlomili nesvobodu a strach," prohlásil Topolánek. Paradoxem podle jeho slov je to, že ve svobodě nemusí nutně žít vnitřně svobodní lidé. "Tato svoboda není automatická, těžko se získává a lehko se ztrácí. Vnitřní svoboda se rodí z toho, v čem vyrůstáme. Svoboda je jedna, ale strach má mnoho podob," prohlásil.

Současnou situaci označil za systémový populismus, který po dvaceti letech zpochybňuje euroatlantické vazby, spojenecké závazky či orientaci Česka na západ. "Naopak se stále silněji projevují sympatie k autoritativním režimům Číny a Ruska, zpochybňuje se odpovědnost za lidská práva ve světě či naše účast na zahraničních misích. Stručně řečeno, mnoha způsoby a z různých stran, je zpochybňována naše příslušnost euroatlantickému civilizačnímu procesu," řekl Topolánek.

Po dvaceti lidech cesty od totality ke svobodě z toho "stále nejsme venku", míní Topolánek. Komunismus hrozí nejen uvnitř každého z nás, ale i ve vnějšku, varuje. "Nereformovaná komunistická strana v koalici spolu se sociální demokracií ovládly mnohé kraje a tato koalice může vyhrát v příštích volbách," varoval předseda ODS s tím, že svobodná společnost má trhliny. Hlavní vinu nese podle jeho slov veřejná sféra, a to politici, soudy a média. "Média nejsou hlídací psi demokracie, ale honicí psi za lacinými senzacemi bez zájmu o obsah," řekl Topolánek. Jediným zájmem médií je podle jeho slov pouze snaha o udržení počtu čtenářů, diváků a posluchačů.

"Skutečnou svobodu společnosti budeme mít tehdy, až se přestaneme rozdělovat na politiky a novináře, na pravici a levici, na občany a ty nahoře. Musíme se vrátit k původnímu dělení na dobré a zlé, slušné a neslušné, na milovníky svobody a její nepřátele," tvrdí Topolánek. Nadějí budoucího vývoje jsou podle jeho slov mladí lidé, kteří se odmítají řídit strachem. "Osobní svoboda přepokládá vůli a osobní odpovědnost, účinným prostředkem osobní svoboda je víra," ukončil Topolánek svůj projev s názvem 20 let poté a co dál.

Konference se zaměří na zkoumání běžnějších každodenních vzorců chování, které se v postkomunistických zemích stále drží. Akce je rozdělena do šesti tematických diskusních panelů: Vyrovnávání se s nedemokratickou minulostí, Staré sítě v post-komunistických podmínkách, Sociální sítě po desetiletích pokusů o systematické sociální inženýrství, Transformace bezpečnostních sborů, Konceptualizace historie v primárním a sekundárním školství v totalitní době, Životní styl a kultura každodennosti v pozdním komunismu a Kořeny pádu komunismu.

Mezi 35 přednášejícími se objeví i zahraniční hosté. Na téma "Vyrovnání se s bývalými režimy a jejich dědictvím ve střední a východní Evropě" promluví Michael Kraus z Middlebury College ve Vermontu, Václav Veber z Ústav pro studium totalitních režimů přednese příspěvek na téma Historiografie třetího odboje na českých vysokých školách dvacet let po pádu komunismu a Berthold Unfried z Institutu pro ekonomickou a společenskou historii z University of Vienna v Rakousko přednese příspěvek na téma Vyrovnání se s minulostí v NDR jako s druhou německou diktaturou: vyšetřovací komise německého parlamentu o Německé demokratické republice.

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

včera

Donald Tusk a Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice

V Praze ve středu proběhly 9. česko-polské mezivládní konzultace. Vlády obou zemí v čele s Petrem Fialou a Donaldem Tuskem jednaly ve Strakově akademii a v Lichtenštejnském paláci o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, výstavbě dopravní infrastruktury, nelegální migraci, povodňové ochraně či další podpoře Ukrajiny. Ministři zdravotnictví se dohodli, že dokončí jednání o uzavření přeshraniční dohody o spolupráci zdravotnických záchranných služeb, která významně zlepší poskytování přeshraniční neodkladné péče.

včera

včera

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

včera

Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha

Meteorologové opět varují před větrným počasím v části Česka v souvislosti s přechodem studené fronty od západu, který se očekává ve čtvrtek. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy