Topolánek: Od pátečního setkání s Fischerem nečekám nic

Praha - Mirek Topolánek na páteční schůzku premiérem Janem Fischerem sice půjde, nic od ní ale nečeká, prohlásil v úterním rozhovoru pro Rádio Česko.

"Od pátečního setkání nečekám nic. Příjemně mě překvapilo, že tam nejdou komunisté, ale nevím, o čem to jednání má být. Vláda se tváří, že dostala univerzální mandát do května příštího roku, že nepotřebuje hlasovat o důvěře, že sama tvoří programové prohlášení, aniž ví, pro koho ho ve sněmovně dělá, tak počítá s tím, že jsme s ní všichni spokojeni," řekl rádiu Topolánek.

Topolánek kritizuje personální složení současné vlády, protože podle něj neodpovídá situaci, na vládu v tomto složení kývl s tím, že jde o přechodný kabinet do předčasných voleb v říjnu. "V momentě, kdy ty volby nejsou, je to personální obsazení velkou přítěží a já to beru jako svou velkou prohru," uvedl.

Předseda ODS připomněl, že nominoval nepolitické lidi, čímž dodržel původní dohodu. "Přál bych si, aby byla dodržena i z druhé strany. Neumím to ale vynutit, musím se s tím vyrovnat, budeme teď daleko víc působení ministrů sledovat, budeme si daleko více všímat jejich exekutivních, legislativních a personálních kroků," přislíbil.

Vadím velkým hráčům byznysu

Mirek Topolánek je přesvědčen o tom, že vadí "velkým hráčům byznysu i politiky, kteří tahají za nitky".

"Nejvíc tím, že vylučuji velkou koalici. Jak Paroubek, tak Topolánek se stávají pro velké korporace přítěží. Protože velká koalice je pro velké korporace větší jistota, předvídatelné prostředí, klídeček, smrádeček," řekl Topolánek.

"Třeba co se týče Setuzy, my jsme sáhli někde na kořen předlistopadového a polistopadového provařeného mafiánského byznysu. A to se přece neodpouští. Člověk ve funkci sáhne na zoubek celé řadě subjektů - někdy zcela neúmyslně, někdy cíleně," dodal pro Rádio Česko Topolánek.Sazce bych odebral licenci

Mirek Topolánek není spokojený ani s působením Sazky. "Dlouhodobě je zákon o loteriích a jiných hrách nejprolobbovanějším zákonem v České republice. Sazka je podnik, který je nastaven špatně, který výstavbou té haly vyčerpává potenciál, který má být orientován na sport," řekl Rádiu Česko Topolánek s tím, že do roku 2017 sport nedostane ze Sazky nic.

Topolánek podotkl, že Sazka si nepřeje, aby znovu sestavoval vládu, protože by chtěl změnit loterijní zákon a nevylučuje ani odebrání licence Sazce. "Kdyby šla odebrat licence, já bych to udělal. Nemám už na to mandát, ale zjišťoval jsem, jestli by to šlo," prohlásil šéf ODS a poznamenal, že by to šla, ale složitě. Myslí si, že je evidentní nutnost změnit zákon o loteriích a jiných hrách, ale znamená to strašnou válku.

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

včera

Donald Tusk a Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice

V Praze ve středu proběhly 9. česko-polské mezivládní konzultace. Vlády obou zemí v čele s Petrem Fialou a Donaldem Tuskem jednaly ve Strakově akademii a v Lichtenštejnském paláci o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, výstavbě dopravní infrastruktury, nelegální migraci, povodňové ochraně či další podpoře Ukrajiny. Ministři zdravotnictví se dohodli, že dokončí jednání o uzavření přeshraniční dohody o spolupráci zdravotnických záchranných služeb, která významně zlepší poskytování přeshraniční neodkladné péče.

včera

včera

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

včera

Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha

Meteorologové opět varují před větrným počasím v části Česka v souvislosti s přechodem studené fronty od západu, který se očekává ve čtvrtek. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy