Havel v Evropském parlamentu pranýřoval Klause

Brusel - Václav Havel ve středu na půdě Evropského parlamentu v Bruselu nepřímo kritizoval svého nástupce v prezidentském úřadu Václava Klause. "Cítím-li se být Evropanem, nepřestávám být Čechem," řekl v projevu k poslancům.

"A naopak cítím-li se být Čechem, nepřestávám být Evropanem," dodal někdejší český a československý prezident.

Byla to zjevná narážka na Václava Klause, který odmítal podepsat Lisabonskou smlouvu o Evropské unii a stěžoval si na ni u Ústavního soudu.

"Zajisté tušíte, proč tu debatu tady vedu," napověděl poslancům Havel, aniž by vyslovil Klausovo jméno. "Dělení na nás a na ty, kteří nám chtějí ublížit, nasvědčují o pramalém pochopení integračního procesu," pokračoval. "Jsme na jedné lodi a ta má dobrý směr, dokud všichni pasažéři ponesou sdílenou odpovědnost a nebudou hrát sami za sebe."

Havel řekl, že ve sjednocené Evropě musí existovat národní i unijní suverenita, které se doplňují, a chválil Chartu základních práv, ze které Klaus pro Česko vymohl výjimku. Oprášil také myšlenku evropské ústavy.

"Považoval bych za skvělé, kdyby někdy v budoucnosti existovala tenká, srozumitelná a čtivá Evropská ústava, které by rozuměly i děti ve škole, a vše ostatní, což jsou dnes tisíce stran, by byly její přílohy. Součástí či přímo první částí takové ústavy by samozřejmě musela být Listina základních práv jako text, který formuluje hodnoty či ideály, ke kterým se unie upíná," prohlásil.

Exprezident v projevu hájil evropské sjednocení, které pomáhá zahnat "nacionální běsy".

Jeho projev několikrát přerušil potlesk.

Václav Havel naposledy v Evropském parlamentu vystoupil jako český prezident před devíti lety. Tehdy však mezi poslanci ještě nebyli zástupci Česka. Do Evropské unie Česká republika vstoupila až v roce 2004.

Na nynějším zasedání parlamentu, jehož část je věnována připomínce 20. výročí zhroucení železné opony, promluvil jako host jeho předsedy, Poláka Jerzyho Buzka.

Současný český prezident Václav Klaus vystoupil v Evropském parlamentu letos v únoru. Ve své řeči označil unii za přeregulovanou a odtrženou od občanů. Někteří poslanci na znamení nesouhlasu s jeho výroky bučeli, případně opustili sál.

Havla ve středu v úvodní řeči představil předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek jako "odvážného intelektuála a jednoho z hrdinů roku 1989". Poté uvedl krátký film, popisující rok 1989.

"Komunismus vládl poprvé a doufejme, že naposledy," řekl hned na začátku svého projevu Havel a vyzval unii, aby podporovala boj s totalitou v jiných končinách světa - na Kubě, v Bělorusku, Barmě, Íránu a Severní Koreji.

"Je nutné být solidární se všemi, kdo dnes kdekoliv čelí autoritativním či totalitním režimům," řekl Havel. "S politikou appeasementu má Evropa neblahé zkušenosti." Odpovědí mu byl potlesk.

Potlesk se ozval také ve chvíli, kdy se přimlouval za více pravomoci pro Evropský parlament. "Vedle Evropského parlamentu by podle mého mínění mohlo časem vzniknout jiné, menší těleso, do něhož by volily ze svých řad zástupce národní parlamenty, přičemž všechny státy by byly zastoupeny stejným počtem členů," navrhl.

Tím by se podle Havla chránily zájmy malých zemí a poslanci národních parlamentů by neměli pocit, že jsou vyřazeni ze hry.

Související

Více souvisejících

Václav Havel Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Princ Harry v upoutávce k dokumentu Harry 2 Meghan.

Princ Harry a spor, který se táhne. Britové se neváhali ozvat

Na eskapády prince Harryho se před mnoha lety zaměřoval britský tisk, s nímž se mladší syn krále Karla III. nyní soudí. Tvrdí totiž, že novináři získávali informace o něm neoprávněně. Soudce se ale zatím zabývá tím, že proces je až příliš náročný pro něj a jeho spolupracovníky.

před 46 minutami

před 1 hodinou

Huawei, ilustrační foto

Telefony Huawei stále představují riziko, varuje šéf BIS

Podle Michala Koudelky, ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS), se Čína snaží prezentovat jako přítel a atraktivní partner západních zemí, avšak ve skutečnosti usiluje o oslabení demokracií a prosazení úspěchu totalitních států. 

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Jak efektivně bojovat proti ruským špionům?

Úspěšný boj proti ruským zpravodajským službám působícím na území Evropské unie zahrnuje mimo jiné vzájemnou spolupráci členských států, boj proti dezinformacím a silná a nezávislá média. Bez těchto věcí se snaha o vykořenění ruské zpravodajské komunity nikdy nepodaří – právě naopak, stát bude infikovaný čím dál víc a jeho bezpečnost se dostane do bezprostředního ohrožení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pedro Sánchez

Podmínky v Libanonu se zhoršují alarmujícím tempem. Španělsko mluví o invazi, EU otevírá vzdušný most

Libanon se nachází v hluboké humanitární krizi, kterou zhoršuje konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) varuje, že podmínky se rychle zhoršují, zatímco stovky tisíc lidí jsou nuceny opustit své domovy. V Bejrútu bylo za jediný den provedeno více než 30 leteckých útoků, což vedlo k dalšímu masivnímu vysídlování obyvatelstva.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Viktor Orbán

Vystoupení Orbána v EU vyvolalo silnou kritiku. Padala slova o Československu i nefunkčním Maďarsku

Maďarský premiér Viktor Orbán v Evropském parlamentu prohlásil, že Evropská unie potřebuje zásadní reformy. Předseda maďarské vlády vystoupil na plenárním zasedání ve Štrasburku a uvedl, že cílem Maďarska, které nyní předsedá Radě EU, je stát se katalyzátorem těchto změn. Orbán se odvolal na své první předsednictví v roce 2011, kdy byla Unie postižena finanční krizí, Arabským jarem a havárií ve Fukušimě. Nyní však podle jeho slov čelí ještě komplikovanější situaci.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Jak porazit Rusko? Svět se Zelenského plán nedozví

Sobotní summit kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu byl odložen. Důvodem je podle médií skutečnost, že americký prezident Joe Biden zrušil svou cestu do Německa kvůli situaci kolem hurikánu Milton.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico

Ficova vláda leze Slovákům krkem. Znovu by už nevznikla

Po roce od vyhlášení výsledků voleb do Národní rady Slovenské republiky (NR SR) by Smer-SD Roberta Fica zřejmě nesložil vládu. Zatímco premiérská strana zaznamenala nejhorší naměřený výsledek z průzkumu od loňského roku, Demokratům a krajně pravicovému hnutí Republika průzkum věští parlamentní budoucnost. Formování potencionální nové vlády z řad opozice by mohlo zkomplikovat hnutí Igora Matoviče. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Orbán terčem kritiky. Von der Leyenová řekla, proč mu vyčítá jeho postoj k válce na Ukrajině

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu tvrdě kritizovala maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho „tulení“ k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Zmínila také maďarský příklon k Číně a tvrdou migrační politiku současné vlády. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy